Samoproglašeno Kosovo traži od Apple-a da ih uvrsti na mapu kao nezavisnu državu

G.S.
Samoproglašeno Kosovo traži od Apple-a da ih uvrsti na mapu kao nezavisnu državu

Ministarka inostranih poslova samoproglašenog Kosova Meliza Haradinaj-Stubla uputila je pismo izvšnom direktoru kompanije Apple Timu Kuku da u Apple Maps uključi Kosovo kao nezavisnu državu.

Ona je navela kako je od kompanije tražila "pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Apple mapama".

Haradinaj-Stubla je u svom pismu pomenula da "nezavisnost Kosova na svojim granicama priznaje više od dvije trećine svijeta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svjetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka".

Nedavno je britanska pjevačica kosovskih korijena Dua Lipa uputila otvorenu kritiku na račun Apple-ove aplikacije maps jer je Kosovo prikazano drugačije od susjednih država, na šta su uslijedila oštra reagovanja iz Srbije.

Pretraživanjem ove aplikacije umjesto naziva države ukazuju se brojevi što je bio dovoljan motiv da na svom instagram profilu Dua Lipa uputi poziv Apple-u da Kosovo, ali i Palestinu uvrsti na mapu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana