Samit EU - zapadni Balkan u Sloveniji u drugoj polovini godine?

Srna
Samit EU - zapadni Balkan u Sloveniji u drugoj polovini godine?

LjUBLjANA - Slovenija tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini godine predviđa da organizuje Samit EU-zapadni Balkan, ali koordinacija Brisela i Ljubljane još je u toku, a termini neusklađeni, objavilo je ljubljansko “Delo”.

Prema planu slovenačke Vlade, dan prije ovog skupa Slovenija bi trebalo da bude domaćin i neformalnog Samita čelnika zemalja članica, posvećenog otpornosti Unije na krizu.

Međutim, realizacija ova dva događaja “još je u vazduhu”, a sporan je i termin - sredina septembra - koji je predložila vlada premijera Janeza Janše, piše slovenački list, pozivajući se na nezvanične izvore u Briselu.

Teškoće u dogovoru za te sastanke “uživo” u Sloveniji ne izaziva samo “nepredvidljiva epidemiološka slika”, pa Brisel još nije dao zeleno svjetlo Sloveniji za pripremu ta dva sastanka na vrhu, prenosi Hina navode slovenačkog lista.

Septembarskom terminu u Briselu nisu naklonjeni, i kao drugi mogući navode novembar, ali ni to još nije potvrđeno.

Prema nezvaničnim izvorima, zapleti su povezani i sa sadržajnim naglascima sastanaka, o čemu se treba uskladiti s kabinetima predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsjednika Savjeta EU Šarla Mišela.

Što se tiče Samita EU-zapadni Balkan, u Briselu nezvanično ocjenjuju da bi pravi trenutak za to možda bio kraj godine, tek kad se u pogledu proširenja EU na Balkan “bude imalo šta da pokaže”, što sada nije slučaj, navodi “Delo”.

List dodaje da bi ovog ljeta bi mogla biti održana konferencija za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa, pa ne bi bilo svrsishodno da ti skupovi vremenski budu odmah jedan iza drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana