SAD preko Hrvatske naoružavaju pobunjenike

Agencije
SAD preko Hrvatske naoružavaju pobunjenike

Zagreb - Aerodrom "Rijeka" na hrvatskom ostrvu Krku postao je važan neslužbeni Pentagonov centar za slanje oružja vojsci SAD koja se nalazi širom Bliskog istoka, ali i za slanje oružja pobunjenicima u Siriji, objavila je juče Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Od aprila ove godine preko aerodroma "Rijeka" prošao je značajan broj aviona koji su prevozili municiju i vojnu opremu za ratove koje na Bliskom istoku vodi Pentagon, tvrdi BIRN, koji je otkrio da je u posljednjih pola godine preko tog ostrva prešlo 14 teretnih aviona punih oružja i municije namijenjenih američkoj vojsci na Bliskom istoku. Iako su priznali da je ove godine bilo više takvih vrsta letova, na aerodromu "Rijeka" odbili su da odgovore na pitanje kakav teret prenose avioni.

Do porasta takvih letova došlo je zbog Pentagonove odluke o promjeni rute dostave oružja u Siriju, koja je ranije vodila kroz Njemačku.

Posljednji let je zabilježen 25. septembra. Od aprila ove godine zabilježeno je deset letova Pentagonovih aviona od aerodroma "Rijeka" do američke vazdušne baze u Kataru.

Svaki od tih aviona se koristio specifičnom oznakom "CBM", koja znači da se radi o teretnom prevozu Pentagona, piše BIRN i dodaje da su prije sletanja na aerodrom na Krku ti letovi nosili oznake komercijalnih, a to, tvrdi istraživačka mreža, ukazuje na to da je vojni teret zapravo preuzet u Hrvatskoj. Dokazi kojima novinari BIRN-a tvrde da raspolažu upućuju na to da se radi o oružju bivšeg sovjetskog bloka namijenjenom za Bliski istok. Iako Katar nije zvanični centar Pentagonovog programa naoružavanja boraca koji se bore sa džihadistima Islamske države, naveden je kao sjedište za vazdušne operacije SAD za Siriju, Irak i Avganistan.

Registar letova takođe pokazuje da avioni Pentagona redovno transportuju vojne zalihe između Kuvajta i Katara, središta za oružje namijenjenog sirijskim pobunjenicima.

Tokom juna i jula zabilježena su četiti leta prevoznika "Silk Vaja" iz Azerbejdžana, a otkriveni dokumenti pokazuju da su ti avioni dostavili municiju za oružje sovjetskog tipa iz Azerbejdžana do Hrvatske, prema nalogu specijalne Pentagonove vojne jedinice SOKOM. SOKOM inače kupuje opremu za borce protiv džihadista u Siriji, ali i za druge važne saveznike SAD. Ta jedinica američke vojske glavni je akter u snabdijevanju sirijskih pobunjenika oružjem bivšeg sovjetskog bloka, inače vrijednim do dvije milijarde dolara.

Elektronska pošta, na koju se novinari pozivaju, otkriva da je u decembru 2016. Pentagon naredio prekid dostavljanja oružja u američke vojne baze u Njemačkoj, jer je Berlin, navode, "postao vrlo osjetljiv na dostavu takvog tereta". Da je Njemačku koristio za prenos vojnih zaliha u Siriju, Pentagon nije želio da potvrdi. Ni Pentagon, ni Vlada Hrvatske nisu komentarisali korišćenje aerodroma na Krku kao baze za vojne letove, dok je Ministarstvo privrede saopštilo da se radi o povjerljivim informacijama. Na pitanje zašto je Hrvatska spremna da prihvati oružje za Bliski istok koje je Njemačka odbila, službenici u Zagrebu nisu odgovorili, navodi BIRN. Ovo nije prvi put da se Zagreb pokazao kao koristan partner američkim naporima u Siriji. Hrvatska je među prvim zemljama koje su snabdijevale pobunjenike u Siriji, kao točkić u mašineriji koju finansira Saudijska Arabija, a vodi CIA.

Obustava programa

Administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame često se nalazila na udaru kritika zbog naoružavanja sirijskih pobunjenika. Amerikanci su počeli naoružavati pobunjenike kako bi se mogli boriti protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Obamin nasljednik Donald Tramp donio je u julu odluku da obustavi višegodišnji tajni program naoružavanja i obuke umjerenih sirijskih pobunjenika koji se bore protiv Asadovih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana