SAD guraju poslušne Srbe u Prištini

Agencije
SAD guraju poslušne Srbe u Prištini

Beograd - Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo, poručio je juče predsjednik Aleksandar Vučić tokom posjete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

On je tu poruku napisao u spomen-knjizi Udruženja, gdje su mu članovi prenijeli neke od tragičnih priča o njihovim ubijenim i nestalim u periodu od 1998. do 2004. godine.

- Trudiću se da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu - kazao je Vučić.

Istakao je da su Amerikanci odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv.

- Srpska lista će, uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti. Ta odluka kosovske Centralne izborne komisije predstavlja veliki problem i muku za Srbe, a doneta je kako bi se po svaku cenu u vlast “ugurali” poslušni Srbi, oni koji će da rade po nalogu njihove ambasade, a ne oni koji će da sarađuju sa Beogradom - rekao je Vučić.

On je naveo da će Srpska lista opet pobijediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima.

- Videćete sve 6. oktobra. Mogu Albanci i stranci da uskrate Srbima 3.000 glasova, opet će da izgube, ali da će da se bore da izguraju neku vlast za Đilasovu Radu, daće sve od sebe i to ne rade prvi put - rekao je Vučić.

Naglasio je da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom “ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu”, ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije.

- Daleko smo od rešenja - jasan je Vučić.

O bojkotu predstojećih izbora od strane opozicije nema dilemu.

- Više ne znam šta žele ni od sebe, ni od drugih… Uspeh je valjda to što oni ne moraju nikome da odgovaraju na pitanje što su uzimali pare iz nekih ambasada, odakle im 619 miliona evra… 

Ponovio je da srpske službe i dalje vode ozbiljnu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i još jednom odbacio pokušaje političkih protivnika da krivicu za taj zločin prebace na njega ili nekog iz njegovog okruženja.

 

Ironija

Vučić je rekao da o Kosovu niko nije predložio nikakav plan, osim, svojevremeno, Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića, koji su, kaže, “sasečeni u korenu”. Na pitanje novinara televizije N1 da li može da saopšti neki plan za KiM, Vučić je odgovorio:

- Ne mogu, nijedan... Podržavam plan Dragana Đilasa, nisam ga još čuo, ali njegov plan i plan Boška genija Obradovića, zajedno sa ovim studentom od 30 godina, to je najbolji plan - kazao je ironično Vučić.

 

Crkva i politika

Upitan o kritikama pojedinaca iz Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao:

- Samo nek rade svoj posao, ja bih više voleo da se bave svojim poslom, a ne politikom, ali dobro je, neka se bave i politikom - kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana