Sabor će od ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referenduma

Srna
Sabor će od ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referenduma

Zagreb - Odbor za Ustav hrvatskog Sabora predložio je danas parlamentu da od Ustavnog suda Hrvatske zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici.

Odluka da takav zaključak bude predložen Saboru donesena je jednoglasno, iako su članovi tog saborskog tijela iz opozicionog HDZ-a tražili da se iz zahtjeva izostavi mišljenje odbora da je pitanje protivustavno, javlja HRT.

Vlada Hrvatske saopštila je početkom jula da je inicijativa "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv ćirlice, te da će Sabor odlučiti hoće li od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će, bez mišljenja te institucije, raspisati referendum.

Inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koja okuplja uglavnom udruženja ratnih veterana, predala je Saboru krajem prošle godine oko 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv ćirilice, odnosno o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prema kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva.

Prema važećem zakonu, to pravo je omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećinu stanovništva, kakav je slučaj i sa Srbima u Vukovaru.

Postavljanje dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bio je povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana