Ruski špijuni u crnogorskim službama

Agencije
Ruski špijuni u crnogorskim službama

Podgorica - Za Rusiju radi između 25 i 50 crnogorskih obavještajaca i to je, navodno, glavni razlog zbog kojeg će odluka o prijemu Crne Gore u NATO biti odgođena do kraja 2015. godine.

Podgorički mediji prenijeli su ove navode američke agencije Asošijeted pres (AP).

AP piše da je Crna Gora važila za kandidata najbližeg članstvu u NATO, ali je preovladalo uvjerenje da Rusiju ne treba iritirati novim širenjem alijanse.

AP podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da će ministri spoljne politike država članica do kraja 2015. odlučiti da li je vrijeme za Crnu Goru da im se pridruži. Ono o čemu se ne govori javno jeste razlog za odgađanje, a to je navodno uplitanje Rusa u crnogorsku obavještajnu službu.

Neimenovani američki zvaničnik je, kako je prenijeto, rekao da su preduzete aktivnosti za "neutralisanje aktivnosti" Rusa, ali da je za to potrebno vrijeme.

Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je juče mogućnost da je Crnoj Gori odgođen prijem u NATO savez zbog sumnji da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni.

- Tokom svih mojih razgovora do sada nikada, ni u naznakama, nije pomenuto da postoji makar jedno, a ne 25 do 50 takvih lica koji na taj način ugrožavaju ono što su bezbjednosni standardi koje Crna Gora mora unijeti svojom participacijom u NATO  - tvrdi Đukanović.

Premijer je istakao da bi tokom svih pregovora sa ključnim činiocima Alijanse tokom prethodnih godina čuo takvu ocjenu, da je ona vjerodostojna i ponovio da je Crna Gora napravila "odličan" posao na putu integracije u NATO i da je za to dobila odgovarajuću satisfakciju.

Zvanična Podgorica se, ipak, nadala da će poziv za članstvo u NATO dobiti već na samitu NATO septembra ove godine, u Velsu.

Više analitičara je ocijenilo da je Crna Gora "kolateralna šteta" ukrajinske krize.

Rok

Poslije nedavnog ministarskog sastanka NATO u Briselu je saopšteno da Crna Gora ne mora da čeka novi samit da bi se odlučilo o njenom statusu, nego da odluka o njenom članstvu može biti donijeta i na drugi način, ali je rok pomjeren na kraj 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana