Ruski Kavkaz: Grupa pobunjenika i tri policajca poginula u Dagestanu

Agencije
Ruski Kavkaz: Grupa pobunjenika i tri policajca poginula u Dagestanu

Moskva - Grupa pobunjenika, od kojih je jedan od navodnih organizatora nedavnog napada, i tri pripadnika specijalnih snaga poginuli su u borbama u Dagestanu, nemirnoj republici ruskog Kavkaza, u susjedstvu sa Čečenijom, saopštio je u srijedu ruski antiteroristički komitet.

- Grupa pobunjenika je blokirana u misiji u Karlaniurtu, u okrugu Hasaviurt (zapad Dagestana) u utorak naveče, navodi se u saopštenju.

Pobunjenici su pokušali da se oslobode pomoću automatskog oružja i granata, ali su ubijeni u uzvratnoj vatri.

Među poginulim pobunjenicima, čiji broj nije preciziran, je Marat Idrisov, osumnjičen da je bio jedan od organizatora bombaškog napada počinjenog 27. decembra u Piatigorskom (na jugu Rusije) u kojem su tri osobe poginule i tri povrijeđene, prema saopštenju.

Idrisov je takođe optužen da je bio upleten u nekoliko napada posljednjih godina na zvaničnike snaga sigurnosti i vjerske dužnosnike na ruskom Kavkazu, dodaje se u saopštenju.

Nakon Prvog čečenskog rata (1994. do 1996. godine), pobuna se postepeno islamizirala i sve više prelazila izvan granica ove male republike da bi se sredinom 2000.-tih godina transformisala u oružani islamistički pokret aktivan na cijelom Sjevernom Kavkazu.

Oružani incidenti i napadi na vlasti i snage reda su izuzetno česti u Dagestanu.

Šef islamističke pobune na Kavkazu Doku Umarov je u julu poizvao da se spriječi "svim sredstvima" održavanje u februaru Zimskih
olimpijskih igara u Sočiju, gradu koji se nalazi u podnožju Kavkaza na obali Crnog mora, 600 kilometara od Dagestana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana