Ruski hakeri napali Hrvatsku

Srna
Ruski hakeri napali Hrvatsku

ZAGREB - Ruska grupa hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za napade na finansijske institucije, ali na spisku mjesta nema Kliničko-bolničkog centra Zagreb, koji je napadnut dan kasnije.

"Već neko vreme nismo posetili Hrvatsku i odlučili smo da je 'posjetimo'", stoji u poruci ruske hakerske grupe objavljene 26. juna, koji su preuzeli odgovornost za internet napad na finansijske institucije u Hrvatskoj - Ministarstvo finansija, Poresku upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku berzu.

Kako prenosi hrvatski portal 24sata, na spisku meta ove hakerske grupe, nije i Klinički bolnički centar Zagreb koji je zbog napada hakera u četvrtak imao problema sa radom.

Problem je, kažu, rešavalo stotine stručnjaka, a sistem KBC-a Zagreb proradio je jutros.  

Zagrebačka policija saopštila je da je u toku istraga i da se ne zna dali su napadi na finansijske institucije i bolnicu povezani.

Okolnosti hakerskog napada se utvrđuju , a iz policije ističu da zbog tajnosti istrage nisu u mogućnosti da otkrivaju više informacija.

"Bezbjednost bolesnika nije ugrožena, a podaci pacijenata nisu iscurili", tvrdi pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana