Rusija šalje Siriji rakete

Tanjug
Rusija šalje Siriji rakete

Njujork - Rusija šalje sofisticirane protivbrodske rakete Siriji, izvještavaju danas američki mediji, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Rakete bi mogle da budu upotrebljene prilikom eventualnih budućih stranih vojnih intervencija u Siriji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ne potvrđujući detalje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da Rusija nije prekršila nijedno međunarodno pravilo.

Šef ruske diplomatije kazao je da ne razumije "zašto mediji pokušavaju od toga da stvore senzaciju", naglasivši da Rusija "ne krije da snabdjeva oružjem Siriju na osnovu potpisanih ugovora, ne kršeći nijedan međunarodni sporazum ili sopstveni zakon".

U nedavnoj ruskoj isporuci Siriji nalazi se i unapredjena forma rakete "Jakhont", dometa 290 kilometara, koja nosi ili eksploziv ili bojeve glave.

Informacija se pojavila usred jačanja bojazni međunarodne zajednice da bi hemijsko naoružanje moglo da bude upotrebljeno u Siriji, što je američki predsjednik Barak Obama označio kao "crvenu liniju".

Rusija je jedna od nekoliko preostalih sirijskih saveznika i njen glavni snabdjevač naoružanjem.

Prema ugovorima, vrednim na milijarde dolara, Rusija prodaje Damasku na hiljade tenkova, vojnih aviona, helikoptera, artiljeriju i odbrambene sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana