Rusija revidira sporazume sa Crnom Gorom

Agencije
Rusija revidira sporazume sa Crnom Gorom

Moskva - Šef komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Ozerov potvrdio je juče da će Rusija revidirati program saradnje sa Crnom Gorom, prije svega u vojnotehničkoj sferi nakon stupanja te zemlje u NATO i dodao da nije isključeno da će jedan broj programa biti i prekinut.

- Da li će neki programi biti prekinuti pokazaće revizija. U svakom slučaju, sporazum sa Crnom Gorom će biti revidiran nakon njenog stupanja u NATO - obećao je Ozerov govoreći o prvoj zvaničnoj reakciji Moskve nakon što je Crna Gora i formalno postala članica vojnog saveza.

Po njegovim riječima, članstvo Crne Gore u Alijansi ne znači automatski prekid sporazuma sa njom. Kao primjer on je naveo pregovore o rusko-turskoj vojnotehničkoj saradnji.

- Međutim, u doktrini nacionalne bezbjednosti Rusije, koju je utvrdio predsjednik, NATO je jedna od glavnih prijetnji nacionalnoj bezbjednosti zemlje i sa te tačke gledišta će biti razmatran sporazum sa Crnom Gorom - rekao je Ozerov.

Crna Gora je zvanično stupila u NATO, a tom prilikom crnogorski premijer Duško Marković je istakao da je članstvom u NATO Crna Gora uspjela da se odupre pritisku Rusije. Prema riječima crnogorskog premijera, pristupanje NATO-u je istorijski trenutak za Crnu Goru.

- Proteklih godina smo imali težak period suprotstavljajući se pritisku Rusije, ali smo uspjeli da se odupremo i odgovorimo na te izazove - rekao je Marković.

I prošle sedmice trajao je "pravi mali rat" između Moskve i Podgorice u vezi sa personama non grata.

Mediji su kao razlog zaoštravanja odnosa Moskve i Podgorice naveli upravo ulazak Crne Gore u NATO.

Potpredsjednik SAD Majk Pens je čestitao Crnoj Gori stupanje u NATO, karakterišući ga kao "istorijsko dostignuće". Pens se u ponedjeljak kasno uveče u Vašingtonu sastao s Markovićem, pošto je Crna Gora na svečanosti u Stejt departmentu proglašena za punopravnu članica NATO-a.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku premijeru Crne Gore povodom zvaničnog pristupanja te zemlje u NATO.

Antisrpska politika

Profesor Instituta za političke studije u Beogradu Milomir Stepić ocijenio je da prijem Crne Gore u NATO znači zatvaranje posljednjeg izlaza Rusije, a prije svega Srbije, prema Sredozemlju, te da je Srbija sada sa svih strana okružena zemljama i politikama koje su antisrpske.

- Ovo je zatvaranje Srbije unutar balkanskog Hartlenda, balkanske unutrašnjosti, a cilj je da Srbija bude ne samo što manja, već i da izgubi geopolitička i geostrateška uporišta - rekao je Stepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana