Rusija neće izručiti svoje državljane Crnoj Gori

Srna
Rusija neće izručiti svoje državljane Crnoj Gori

Podgorica - Rusija neće izručiti svoje državljane Eduarda Širokova i Vladimira Popova Crnoj Gori, kaže politički analitičar i urednik u moskovskom "Komersantu" Genadij Sisojev.

Crna Gora je proslijedila Rusiji zahtjev za izručenje Širokova i Popova koje crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo tereti da su bili na čelu kriminalne organizacije koja je pripremala izvođenje terorističkih akcija 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori.


Sisojev je za lokalni "Skala radio" kazao da ne postoji bilo kakva mogućnost da Rusija isporuči dvojicu svojih državljana Crnoj Gori.

Po njegovim riječima, nije ključna stvar da između Rusije i Crne Gore ne postoji sporazum o ekstradiciji, nego je ključno to da po ruskim zakonima Rusija nema prava da isporučuje svoje građane bilo Crnoj Gori, Americi ili bilo kojoj drugoj državi.

"Ukoliko ovoj zemlji budu predočeni dokazi da je njen građanin uradio bilo kakav kriminal ili zločin, njemu će se suditi na teritoriji Rusije. U ovom slučaju maksimalno što Crna Gora može očekivati je da njeni istražni organi učestvuju u ispitivanju Širokova i Popova na teritoriji Rusije", objašnjava Sisojev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana