Rušenje Vlade - tajni plan hrvatskih sindikata

Jutarnji list
Rušenje Vlade - tajni plan hrvatskih sindikata

Zagreb - Sindikalne vođe javnih i državnih službi u tajnosti pripremaju sindikalni udar na Vladu Hrvatske sa dva cilja, prenosi “Jutarnji list”.

Prvi, kako ga sami nazivaju - minimalistički je vraćanje koeficijenata za plate zaposlenih u javnim i državnim službama na nivo od prije nedavnog smanjenja od tri odsto.

Drugi, maksimalistički cilj Sindikata je rušenje Vlade i pregovori s novom!

U tom dijelu maksimalističkih ciljeva sindikalci samouvjereno najavljuju kako bi se ti pregovori vodili u atmosferi mogućnosti rušenja vlasti od strane sindikata i građana.

Sindikalci su to dogovorili na tajnom sastanku koji je održan u utorak u Radničkom domu.

Na uvijek burnom sindikalnom sastanku, učestvovala je većina sindikalnih liderra iz javnih i državnih službi koji pregovaraju s Vladom o platama.

Za stolom u Radničkom domu sjedili su Boris Pleša i Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i zaposlenih, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola, Željko Stipić iz sindikata Preporod, Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata radnika MUP-a, Edin Sarajić iz Sindikata policije, Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara -medicinskih tehničara i Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata radnika u kulturi.

Cijela sindikalna akcija smišljena je kao žestoki odgovor na Vladino rezanje bruto plata za oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama za tri odsto od marta, a još se uvijek dogovara u tajnosti.

Sindikalni šefovi su, saznaje list, sastavili konkretan plan aktivnosti koje kreću sazivanjem svesindikalnog sabora već ovog mjeseca.

Plan im je da odbiju mogućnost bilo kakvih pregovora s Vladom o regresu, božićnici i jubilarnoj nagradi za 2014. te na kraju organizuju i generalni štrajk javnog sektora na jesen.

Ne uspije li na taj način pritisak na Vladu, u radikalnoj verziji planiraju rušenje Vlade na referendumu za raspisivanje prijevremenih izbora!

Tajni plan u sedam tačaka

1. Do 31. marta: Sazivanje svesindikalnog sabora;

Cilj: Usvajanje plana aktivnosti;

2. 10. do 20. aprila: Protest ili štrajk;

Cilj: Iskoristiti nezadovoljstvo nakon isplate prve umanjene plate;

3. 1.maj: Prikupljanje potpisa za referendum;

Dva referendumska pitanja: o izmjeni Ustava koji će omogućiti sazivanje prijevremenih izbora i o raspisivanju referenduma za prijeveremene izbore;

4. 25. maja do 10. juna: Cirkularni štrajkovi

Cilj: Stvaranje konfuzije i slike haosa u javnoj upravi (štrajkuju škole u vrijeme mature, pojedine državne i javne službe u različite dane...);

5. Ljeto: Odbijanje pregovora;

Nema pregovora o regresu, božićnici i jubilarnoj nagradi dok se ne vrati oduzetih tri odsto;

6. Jesen: Generalni štrajk javnog sektora;

7. Rušenje vlade na referendumu za raspisivanje prijevremenih izbora.

1. maja masovno na Trg Bana Jelačića

Sindikati u Hrvatskoj najavili su za 1. maj - praznik rada masovni protest na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

- Mijenjajte smjer ili će vas mijenjati građani! - poručili su danas Vladi sindikalni lideri i najavili da će u glavni grad Hrvatske dovesti hiljade ljudi koji su nezadovoljni politikom aktuelne vlade.

Lideri pet centralnih sindikata su na konferenciji za novinare danas poručili da je ekonomska politika ova vlade samo nastavak politike njihovih prethodnika, prenijeli su hrvatski mediji.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da im ništa drugo ne preostaje, jer promjene koje je vlada donijela “idu samo na gore”, jer se povećava broj nezaposlenih, a cijene “nemilosrdno skaču”.

On je ocijenio da je u Hrvatskoj na djelu “pokušaj rastakanja socijalne države”.

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić kaže da Vlada namjerno ruši cijenu rada.

Sindikalni lideri su na protest pozvali sve građane - od zaposlenih i nezaposlenih, do penzionera studenata i srednjoškolaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana