Rus potražuje desetine nekretnina u Crnoj Gori

Agencije
Rus potražuje desetine nekretnina u Crnoj Gori

Podgorica - Firma "Usefa", koju kontroliše ruski biznismen Artur Džahalov, tužila je Zavod za izgradnju Bara (ZIB) u stečaju i "Poštu Crne Gore" kako bi bilo utvrđeno pravo svojine nad 49 nekretnina, izgrađenih u zgradi na Topolici u Baru.

"Usefa" traži i da bude utvrđena svojina na urbanističkoj parceli na kojoj je ta zgrada građena. Džahalovo preduzeće je prije četiri godine ZIB-u, firmi bivšeg barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, uplatilo 4,2 miliona evra da završi izgradnju sporne zgrade. Tu zgradu ranije su počeli da grade "Usefa" i "Pošta". Međutim, Džafalova firma je, kako tvrde u tužbi, sada onemogućena da upiše svoje pravo u katastar nepokretnosti nad tim nekretninama, ali i da završi izgradnju zgrade, jer građevinska dozvola i dalje glasi na ZIB.

Ruskom investitoru i ZIB-u, prema ugovoru, pripada po 4.950 kvadrata izgrađenog prostora. Problem je nastao, jer je Pavićevićev ZIB prije godinu i po otišao u stečaj, a prethodno nije riješio do kraja svoje odnose sa "Poštom Crne Gore". Ovo državno preduzeće je u stečajnom postupku prijavilo potraživanje od ZIB-a od čak 2,2 miliona evra, jer nije dobilo pripadajući poslovni prostor.

Vlasnik ZIB-a u stečaju Žarko Pavićević i bivši direktor Danijela Krković nedavno se nisu ni pojavili u Privrednom sudu kao svjedoci u sporu po tužbi ZIB-a u stečaju protiv firme "Usefa", jer nisu željeli da svjedoče po pozivu punomoćnika stečajne uprave. Zavod za izgradnju Bara u stečaju je tužio "Usefu" i traži da bude poništen aneks ugovora između ta dva pravna lica iz septembra 2013. godine jer je, kako smatraju, njime "Pošta" onemogućena da preuzme od ZIB-a poslovni prostor površine 329 metara kvadratnih.

ZIB je s "Poštom" još 2008. godine zaključio ugovor o izgradnji zgrade na Topolici. Naknadno je potpisan i drugi ugovor o otkupu neto površine poslovnog i stambenog prostora za 3,22 miliona evra plus 329 kvadrata poslovnog prostora koji je trebalo da bude prenesen u vlasništvo "Pošte". ZIB je ostao dužan "Pošti" oko 2,2 miliona evra koje je u stečajnom postupku prijavljeno kao njeno potraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana