RTCG : Abazović ima manje od dva mjeseca da formira vladu

Tanjug
Foto: Agencije

PODGORICA- Mandatar Dritan Abazović mora da predloži novu vladu u ustavnom roku koji je sada već nešto kraći od dva mjeseca, a u suprotnom Skupština će biti raspuštena, piše danas portal RTCG.

Navodi se i da u Crnoj Gori nema propisa koji bi predsjedavajućeg Skupštine Strahinju Bulajića mogao da natjera da sazove sjednicu parlamenta.

Mogućnost da neko od potpredsjednika sazove sjednicu praktično je isključena članom 89 Ustava Crne Gore koji propisuje: “Potpredsjednik zamjenjuje predsjednika Skupštine u vršenju poslova kada je on spriječen ili kada mu on povjeri da ga zamjenjuje”.

Trenutna situacija u Crnoj Gori je takva da nije osnovano pretpostaviti da bi, u slučaju da mandatar Dritana Abazović sastavi manjinsku vladu, Bulajić zakazao sjednicu parlamenta na kojoj bi ona mogla biti izglasana, navodi se.

Prema Ustavu Crne Gore, naime, mandatar ima rok od 90 dana da predloži vladu, a ako u tom roku vlada ne bude izabrana, Skupština se raspušta. Takođe, prema Ustavu, rok za izbor vlade teče od dana kada mandatar dobije mandat za sastav vlade od Predsjednika.

Budući da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, podsjeća portal, mandat Abazoviću dao 3. marta, ako on u narednih manje od dva mjeseca ona ne formira vladu, Predsjednik, po Ustavu, ukazom raspušta Skupštinu, a izbori se raspisuju prvog narednog dana nakon toga.

To, prema ovom tumačenju praktično znači, da ako vlada ne bude formirana u zadatom roku, parlament će biti raspušten 3. juna, a vanredni parlamentarni izbori mogu biti raspisani za avgust ili septembar.

"Ukoliko se u naredna dva mjeseca ne izglasa vlada, Predsjednik države bi trebao da raspiše parlamentarne izbore, ukoliko on odredbu Ustava bude protumačio kao imperativnu, iako nigdje ne piše ''mora''", kaže za RTCG potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Ona je ukazala na mogućnost da Abazović vrati mandat ukoliko procjeni da ne može da sastavi vladu, tj. da dobije potrebnu podršku i time ostavi vrijeme do 3. juna, da eventualno neko drugi dobije mandat za sastavljanje vlade do tog roka, uz, naravno, povjerenje najmanje 41 poslanika.

"Mislim da bi u ovom haotičnom političkom ambijentu, globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini, te sve težeg ekonomskog stanja bilo najbolje da dobijemo neku ''vladu nacionalnog spasa'', najširu moguću sa svim političkim akterima u Skupštini, koja bi imala jasnu evropsku platformu, koja bi odblokirala institucije sistema i pripremila izborno zakonodavstvo za fer izbore koje bi svi prolitički akteri priznali", kaže Bošnjak.

Navela je i da Ustav Crne Gore ne prepoznaje ni manjinsku, ni tehničku, ni vladu nacionalnog spasa, samo prepoznaje vladu, a kakva će ta vlada biti zavisi od njenog cilja i ko će joj biti akteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana