RSE: Presuda neće bitno poremetiti odnose Hrvatske i Srbije

Agencije
RSE: Presuda neće bitno poremetiti odnose Hrvatske i Srbije

Zagreb - Kakva god presuda bila, ona neće bitno poremetiti odnose dviju država, ocjenjuje se u Hrvatskoj pred presudu Međunarodnog suda pravde povodom hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije i srpske protivtužbe, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uz sve intenzivniju medijsku pripremu Hrvatska očekuje izricanje presude 3. februara, povodom hrvatske tužbe za genocid i srpske protivtužbe, navodi američki radio.

Vesna Crnić-Grotic, koja je na čelu hrvatskog pravnog tima, ocijenila je da se po reakcijama može zaključiti da je njen tim učinio maksimalno što je mogao, a sada je na sudu da donese odluku.

Iako su mnogi upozoravali da su presude za genocid u Ruandi postavile izuzetno visoke kriterijume za utvrđivanje genocida, što se vidjelo i na presudi povodom bh. tužbe protiv Srbije, izjave hrvatskih zvaničnika uz glavnu raspravu prošlog proljeća pobudile su izvjestan entuzijazam u javnosti da je izvjesna osuđujuća presuda protiv Srbije, podsjeća RSE.

"Ne može se prognozirati kakav će biti ishod, ali na osnovu onoga što je Međunarodni sud pravde odlučio u onom jedinom sličnom slučaju, dakle slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije, mislim da je razumnije pretpostaviti da će se pronaći neko srednje rješenje, gdje ni jedna ni druga država neće biti osuđene zbog genocida", kaže dugogodišnji dopisnik "Novog lista" iz Haga Denis Romac za RSE.

Više drugih analitičara takođe ne očekuje da će presuda bitno poremetiti odnose dviju država, ali ne žele da spekulšu o sadržaju presude, navodi američki radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana