Rončević nije čuo za crne fondove

Agencije
Rončević nije čuo za crne fondove

Zagreb - Bivši ministar odbrane i unutrašnjih poslova Hrvatske Berislav Rončević rekao je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju “Fimi medija” da nije čuo za crne fondove HDZ-a, niti da je stranka išta plaćala mimo računa, prenose agencije.

- Nisam čuo za crne fondove, nije mi poznato da je stranka išta plaćala mimo računa, a za “Fimi mediju” sam prvi put čuo kao ministar policije kad sam s njima sklopio ugovor vrijedan 7,5 miliona kuna, a u vezi sa provođenjem nacionalnog programa o bezbjednosti drumskog saobraćaja - rekao je Rončević.

Rončević je govorio o tome kako je funkcionisalo Predsjedništvo HDZ-a, te naveo da su ministri generalnom sekretaru stranke mogli da predlože temu koju bi on zatim u konsultacijama s predsjednikom stranke uvrstio na dnevni red, javljaju hrvatski mediji.

On je naveo da kao ministar odbrane nije poslovao s “Fimi medijom”, jer je Ministarstvo odbrane imalo svoju službu za odnose s javnošću, ali je u to vrijeme sarađivao s rizničarem Mladenom Barišićem na problemu zbrinjavanja ljudi koji su odlazili iz Ministarstva.

Rončević još čeka odluku Vrhovnog suda na žalbe u slučaju “Kamioni” u kojem je prije više od dvije godine nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Osim Rončevića danas je svjedočio i bivši ministar kulture Hrvatske Božo Biškupić koji je rekao da Sanadera poznaje od 80-tih godina.

Rončević je rekao da je sa Sanaderom odlazio u galerije, na ljetovanja, da su se privatno družili, a kako je naveo, u tom uskom političkom Sanaderovom krugu, osim njega, još su bili Petar Selem, Mario Zubović, Luka Bebić, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor. Rekao je i da Barišić nije bio dio tog kruga, iako je povremeno s njima išao na kafu.

Sutrašnja rasprava je odgođena, jer su se svjedoci odbrane izvinili za svoj nedolazak.

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, stranci HDZ, njenom bivšem portparolu Ratku Mačeku i ostalima sudi se za izvlačenje oko 18 miliona KM iz državnih institucija i kompanija, te punjenje stranačkog “crnog fonda”.

Krivicu su priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije “Fimi medija” Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana