Riješen problem dužnika u švajcarcima

Agencije
Riješen problem dužnika u švajcarcima

Zagreb - Hrvatski sabor u petak je jednoglasno prihvatio izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju te o kreditnim institucijama, na osnovu kojih će se krediti vezani za švajcarski franak konvertovati u evre.

Iako je ova odluka Vlade Hrvatske naišla na žestoke kritike evropskih zvaničnika, a tužbu najavile vodeće banke koje posluju u Hrvatskoj, potez premijera Zorana Milanovića podržali su poslanici svih stranaka.

Iako su mnogi poslanici i klubovi na zakone podnijeli amandmane, dobar dio njih bio je odbijen, ali na kraju su svi podržali rješavanje jednog od gorućih problema u Hrvatskoj.

Konverzija kredita u švajcarskim francima biće sprovedena na način da se početna glavnica kredita denominirana u francima pretvori u evre po kursu na dan isplate kredita, a početno ugovorena kamatna stopa, koja je vrijedjela za kredit u švajcarcima, zamijeni kamatnom stopom za kredite u evrima.

Banke u roku od 45 dana moraju dužnicima preporučenom pošiljkom poslati izvod konverzije, a dužnici će imati 30 dana da odluče hoće li taj prijedlog i prihvatiti.

Ako korisnik kredita ne pristane na konverziju, otplata kredita nastaviće se prema početno ugovorenim uslovima.

Inostrane banke koje posluju u Hrvatskoj već nedjeljama izražavaju protest protiv planirane konverzije kredita, ali protest nije urodio plodom.

Zato su ove finansijske institucije najavile tužbu protiv Vlade u Zagrebu ukoliko ne uvaži njihove zahtjeve. Banke su od Vlade Hrvatske zatražile početak pregovora koji će voditi "fer i pravičnom" rješenju. Ako pak do toga ne dođe, banke će se odlučiti na žalbu.

Naime, Hrvatska bi se u tom slučaju našla pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Vašingtonu zbog povrede bilateralnih investicionih ugovora, prenio je sredinom sedmice austrijski list "Prese", naglašavajući kako u pismu koje su banke uputile Vladi Hrvatske stoji da "do sada nema naznaka da je vlada spremna na pregovore. Zbog toga banke moraju da preduzmu pravne korake".

Oko 60.000 fizičkih i pravnih lica u Hrvatskoj podiglo je kredite u švajcarskim francima u iznosu od 3,4 milijarde evra.

Austrija

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling upozorava da bi konverzija kredita mogla uticati na stabilnost stranih banaka i na inostrana ulaganja u Hrvatsku.

Šeling ne odustaje od kritika odluke Vlade Hrvatske i smatra taj potez "gotovo protivevropskim", te dodaje da je Evropska centralna banka formirala radnu grupu koja ispituje pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana