Reporter “Glasa” sa građanima Crne Gore: Samo da sve protekne bez incidenata

Aleksandar Stojanović
Reporter “Glasa” sa građanima Crne Gore: Samo da sve protekne bez incidenata

PODGORICA - U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni i lokalni izbori, koji su prema ocjenama analitičara, ali i prvim izlaznim anketama, dobili status istorijskih.

Uzavrela atmosfera tokom predizborne kampanje, stvorena vještački ili stvarno, dovela je do duboke podjele u opredjeljenjima. Međutim, građani su saglasni u jednom, a to je da niko ne želi da se vlast osvaja na ulici, te da pobjednik ovih izbora bude odlučen u prazniku demokratije.

Izbori su glavna tema i svi razgovaraju o onome “šta će biti večeras”, ali atmosfera u glavnom gradu Podgorici je mirna,  građani su se zaputili na biračka mjesta od najranijih sati.

- Nakon 10 godina sam izašla na izbore, kako bismo dobili vlast olovkom, a ne na ulici. Samo da ne bude nereda i sukoba među narodom - rekla nam je jedna građanka Podgorice.

Visoka izlaznost, ma kako se to činilo, ipak nije plod samo nametnutog pitanja “Crkva ili DPS”.

Podgoričanin Stevan Babović kaže da nije dobro da se politika i vjera stavljaju u isti koš.

- Ja sam vjernik Srpske pravoslavne crkve i ničiji glas to ne može da promjeni. Svojim izlaskom na izbore želim da odlučujem o političkoj opciji koju želim da vidim u vlasti naredne četiri godine. Ne treba se miješati politika i crkva, jer to  treba da ostane odvojeno - kazao je Babović.

U sjedištu Mitropolije crnogorsko-primorske, na Cetinju situacija je nešto napetija.

Kako ističu građani, to je već postala tradicija, jer Cetinje je najjače uporište, kako se nazivaju, suverenista, odnosno onih koji su od 2006. godine u visokim procentima glasali za liberalne opcije.

Kako nam je objasnio rođeni Cetinjanin Duško Pejović, situacija u ovom gradu nije dobra.

- Cetinjani svake izbore, a naročito ove, vide kao sudbonosno pitanje. Ranije, liberalna koalicija u kojoj su bili Đukanović i Slavko Perović, ostvarivala je apsolutno dominantne pobjede, ali od “nestanka” Perovića, situacija je nešto drugačija. Ipak, glasovi su podjeljeni među strankama koje se zalažu za “suverenu” Crnu Goru i većina Mitropoliju vidi kao remetilački faktor, koja podriva suverenitet Crne Gore - kazao je Pejović.

Iako napeta, situacija je ipak mirna. U Cetinjskom manastiru je jutros, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija, služena Sveta liturgija kojoj je prisustvovao veći broj vjernika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana