Rekonstrukcijom Vlade Crne Gore povećana parlamentarna većina

Tanjug
Rekonstrukcijom Vlade Crne Gore povećana parlamentarna većina

PODGORICA - Rekonstrukcijom crnogorske Vlade premijera Milojka Spajića i ulaskom Bošnjačke stranke, parlamentarnu većinu će činit 52 poslanika, od ukupno 81.

Većina članova Vlade je u parlamentu izglasana sa 53 poslanička glasa za i jednim uzdržanim, dok su za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo sva 54 poslanika prisutna u Skupštini.

Rekonstruisana crnogorska Vlada je na prvoj sjednici sinoć donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom je propisano donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u roku do 30 dana.

Izmijenjeni kabinet premijera Spajića imaće 54 državna sekretara, nakon odluke da tri ministarstva mogu imati po jednog državnog sekretara, 15 ministarstava može imati po dva državna sekretara, a sedam ministarstava može imati po tri državna sekretara koje imenuje Vlada, na prijedlog ministra.Do sada ih je prema sistematizaciji bilo 36.

Vlada će imati više žena nego što ih je bilo u prvobitnoj postavci iz novembra prošle godine, ali je nastavljena praksa da nema nijedne potpredsjednice. Od 32 člana u rekonstruisanoj Vladi će biti šest žena, odnosno, 18,75 odsto, što je za jedan odsto više u odnosu na prethodni Spajićev kabine, koji je od 23 člana imao četiri žene.

U Vladi Spajićevog prethodnika Dritana Abazovića bilo je 19 odsto žena, Zdravka Krivokapića 28,5 odsto, Duška Markovića 19 odsto i Mila Đukanovića, u periodu od 2012. do 2016. godine - 16 odsto, podsjećaju podgoričke Vijesti.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 25 ministara i sedam potpredsjednika, od kojih su dvojica istovremeno i ministri. Najviše članova Vlade imaju Spajićev Pokret Evropa sad (PES) - 10 članova i premijera. Slijedi Demokratska Crna Gora koja ima šest članova u Vladi, koalicija za Budućnost Crne Gore i Bošnjačka stranka (BS) po pet, Albanski forum i Socijalistička narodna partija (SNP) po dva i Albanska alijansa jednog predstavnika.

Glasanju za promjene sastava 44. Vlade Crne Gore juče nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), GP URA, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i posebnog kluba poslanika. Od poslanika opozicije u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana