Rekonstruisana Spomen-kosturnica nevinim srpskim žrtvama u Glini

Milijana Latinović
Rekonstruisana Spomen-kosturnica nevinim srpskim žrtvama u Glini

GLINA - Potomci Glinjana okupili su se danas na pravoslavnom groblju u Glini gdje je služenjem parastosa za oko 2.000 njihovih predaka ubijenih u ustaškom pokolju u glinskoj pravoslavnoj crkvi 1941. obilježen završetak rekonstrukcije Spomen-kosturnice.

Riječ je o značajnom istorijskom spomeniku koji svjedoči o zločinu nad nevinim srpskim žrtvama. Spomen-kosturnica koja je podignuta 1951. godine, oštećena je u prošlogodišnjem razornom zemljotresu, a i prije toga bila je u lošem stanju. Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske koja je izdvojila oko 13.000 evra, rekonstruisana je nakon sedam decenija.

Jedan od potomaka Milorad Arlov ispričao je za "Glas Srpske" da su u strašnom pokolju ubijena četiri muška člana njegove porodice.

- Zvjerstvo učinjeno prema našem narodu ne smije biti zaboravljeno. U tom zločinu ubijeni su moj pradjed, djed i njegova dvojica braće samo zato što su Srbi i zato što su vjerovali. Rekao sam na groblju da je ovim zvjerstvom osramoćen čovjek a izdan Bog. Sve to što je uradila monstruozna ruka NDH bilo je u cilju uništenja našeg naroda - istakao je Arlov koji je uz zamjenicu gradonačelnika Gline Branku Bakšić Mitić i Nikolu Janusa iz Vijeća srpske nacionalne manjine u Glini bio jedan od inicijatora obnove Spomen-kosturnice. Arlov kaže da kao čovjek osjeća da je na ovaj način odužio dug prema svojim precima te da je ponosan na to. Zahvalio je Vladi Srpske što je prepoznala značaj Spomen-kosturnice koja predstavlja neizbrisiv dokaz stradanja srpskog naroda.

Bakšić Mitić je za "Glas" kazala da su u kosturnicu premješteni posmrtni ostaci ljudi sa Banije i Korduna koji su poklani u pravoslavnoj crkvi.

- Kosturnica je bila u stanju raspadanja i niko se nije sjetio da je obnovi, a to je sveto mjesto. Tri godine sam tražila donacije za obnovu i kada sam ljetos bila u Banjaluci u Vladi Srpske su kazali da će pomoći  - kazala je Bakšić Mitić.

Iz Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline saopštili su da je roknstrukcija ovog spomen- obilježja dug prema nevinim žrtvama.

- Njihove kosti su 1951. godine prenesene iz jama, u koje su njihovi posmrtni ostaci pobacani nakon mučenja i strašnog pokolja - saopšteno je iz Vijeća.

Zemljotres u kojem je oštećena ionako oronula Spomen-kosturnica, bio je jačine 6,3 stepena Rihterove skale,  sa epicentrom u Petrinji. Tog 29. decembra prošle godine tresla se cijela Hrvatska, ali i region.

Groblje

Na starom pravoslavnom groblju u Glini u razornom zemljotresu razrušeno je na desetine spomenika mještana ovog grada na Baniji.

Srušen je i spomenik ugledne glinske srpske trgovačke porodice Peleš, u čijoj je kući prvi put izvedena kompozicija koja će kasnije postati himna Hrvatske, a koju je komponovao Josif Runjanin, krajiški oficir u tadašnjoj austrougarskoj vojsci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana