Region u 2012. godini: Gotovina solobođen, Sanader osuđen

Glas Srpske
Region u 2012. godini: Gotovina solobođen, Sanader osuđen

Oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, presuda Ivi Sanaderu, masovni protesti u Sloveniji, brojne afere u Hrvatskoj i povratak Đukanovića na vlast samo su neki od događaja u regionu koji su obilježili 2012. godinu

JANUAR

- Prvi predsjednik nezavisne republike Makedonije Kiro Gligorov preminuo je u Skoplju u svom domu u 94. godini. Gligorov je odigrao važnu ulogu za Makedoniju poslije raspada Jugoslavije.

* * *

- Crnogorsko državno tužilaštvo naložilo je istragu o transferima novca za četiri sporna ugovora "Telekoma Crne Gore" zbog sumnje da je prilikom privatizacije ovog preduzeća dato mito od 7,35 miliona evra.

* * *

- U Hrvatskoj je održan referendum za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, na kojem se 66 odsto građana izjasnilo za članstvo u EU.

 

FEBRUAR

- Sibirska zima okovala je region. Snježna mećava paralisala je Crnu Goru, a usljed ekstremno niskih temperatura u Hrvatskoj je preminulo pet osoba.

* * *

- Zagrebački Županijski sud potvrdio je USKOK-ovu optužnicu u "slučaju Fimi medija", u kojoj se prvi put tereti Hrvatska demokratska zajednica. "Fimi medija" je prvi slučaj u kojem se na optuženičkoj klupi našla i jedna politička stranka - HDZ.

* * *

- Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izvinio se u izraelskom parlamentu zbog zločina koji su nad Jevrejima počinjeni za vrijeme Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske.

 

MART

- Predsjednik Pozitivne Slovenije i dosadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković po treći put je na lokalnim izborima izabran na čelo glavnog grada Slovenije.

* * *

- Pripadnici MUP-a Hrvatske uhapsili su pet osoba osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u Medačkom džepu 1993. godine. Uhapšena su trojica pripadnika Devete gardijske brigade "Vukovi" i bivši pripadnik vojno-obavještajne službe SIS.

* * *

- Tuče i sukobi Makedonaca i Albanaca eskalirali su u Skoplju i Tetovu. Makedonska policija privela je sedam ljudi osumnjičenih za napade na nacionalnoj osnovi u Skoplju i Tetovu u kojima je povrijeđeno desetak osoba, a makedonski Albanac Agim T. (31) preminuo je od posljedica ranjavanja, kada ga je napala grupa od šest osoba.

* * *

- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu šestorici članova grupe koja je organizovala i izvela ubistvo novinara i suvlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića oktobra 2008. godine u Zagrebu. Oni su osuđeni na ukupno 148 godina zatvora.

* * *

- Svi optuženi u aferi "Fimi medija" priznali su krivicu na pripremnoj raspravi pred zagrebačkim Županijskim sudom, osim bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera i portparola Vlade i HDZ-a Ratka Mačeka.

 

APRIL

- Pet muškaraca makedonske nacionalnosti ubijeno je u blizini Skoplja. Njihova tijela pronađena su na obali vještačkog Željezarskog jezera kod sela Smiljkovo. Ubijena su četvorica mladića starosti između 18 do 20 godina i stariji čovjek Borče Stefkovski.

* * *

- Kriminalistička policija pokrenula je istragu da bi utvrdila ko je u Kabinetu hrvatskog predsjednika u vrijeme mandata Stjepana Mesića primio mito finske "Patrije" da bi ta kompanija dobila posao u Hrvatskoj.

 

 

MAJ

- Makedonska policija uhapsila je 20 radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja. Uhapšeni su Albanci iz Aračinova i još nekoliko mjesta u okolini makedonske prestonice.

* * *

- Crnogorac Radovan Jelušić, za koga se sumnja da pripada međunarodnoj kriminalnoj bandi "Pink Panter", specijalizovanoj za krađu skupog nakita, prebačen je iz Japana u Crnu Goru, gdje treba da mu bude suđeno za krađu nakita u Tokiju 2007. godine.

* * *

- Specijalno vijeće suda u Bijelom Polju izreklo je Dušku Šariću zatvorsku kaznu od osam godina zbog pranja novca stečenog krijumčarenjem narkotika.

* * *

- Jedan od optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom zatvoru "Lora" 1992. godine, Miljenko Bajić, na ponovljenom suđenju pred Županijskim sudom u Splitu nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora.

* * *

- Bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova i bivši šef bezbjednosne agencije Tomislav Karamarko izabran je za predsjednika najveće opozicione stranke Hrvatske demokratske zajednice.

* * *

- Ivan Sinanović, sveštenik Svete Marije Magdalene, uhapšen je zbog sumnje da je ubio lokalnog političara Marka Kraljevića (49), predsjednika Mjesnog odbora Banići u Dubrovačkom primorju.

* * *

- Hiljade građana Crne Gore svakodnevno su organizovali proteste u Podgorici i drugim gradovima zbog korupcije, raslojavanja stanovništva i enormnog bogaćenja pojedinaca i zatražili zbog toga ostavku premijera Igora Lukšića.

 

JUN

- Županijski sud u Zagrebu obustavio je postupak protiv bivšeg premijera SAO Krajine Borislava Mikelića (73), kome je u obnovljenom postupku suđeno za ratni zločin protiv civila na području Petrinje.

* * *

- Američki Stejt department ocijenio je u godišnjem izvještaju o trgovini ljudima da je Crna Gora izvorna, tranzitna i krajnja destinacija za muškarce, žene i djecu žrtve seksualnog trafikinga i prinudnog rada.

* * *

- U saobraćajnoj nesreći na autoputu A1, koja se dogodila na putu kod tunela Krpani u Hrvatskoj, poginulo je osam osoba, dok ih je 43 povrijeđeno.

* * *

- Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Evropsku uniju. Savjet ministara EU na sastanku u Luksemburgu donio je odluku da pregovori treba da počnu 29. juna.

 

JUL

- Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić našao se u centru skandala kada su hrvatski mediji objavili i-mejl prepisku u kojoj se otkriva da je sekretarica Čačićevog kabineta, po njegovom nalogu, bivšem ministru zaštite okoline Mireli Holi preporučila zvaničnika Čačićeve stranke za novu poziciju.

* * *

- Požari sa kojima su se crnogorski vatrogasci danima borili proširili su se na šumu iznad Sutomora i približili se hotelskom kompleksu "Korali", zbog čega su evakuisani turisti. U požarima na području Crne Gore pričinjena je ogromna materijalna šteta.

* * *

- U ćeliji ekstradicionog zatvora u Madridu, gdje je proveo dva mjeseca, objesio se 43-godišnji hrvatski narko-bos Zlatko Ugarković Patak iz Zadra, koji je "pao" u međunarodnoj policijskoj akciji.

 

AVGUST

- U padu letećeg balona, koji se zapalio između Ljubljane i gradića Ig, poginulo je četvoro, a povrijeđeno 28 turista.

* * *

- Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula prisustvovao je proslavi akcije hrvatske vojske "Oluja" koju su u Kninu organizovale vlasti Hrvatske, što je izazvalo oštre reakcije srpske javnosti.

* * *

- Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju "Fajzer" i njenu kćerku-firmu "Vajet" zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lijekova u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope.

 

SEPTEMBAR

- Otkrivena nova crna kasa HDZ-a. Načelnik opštine Punitovci u Osječkoj županiji Mirko Varva priznao je da je, čim je prešao u Hrvatsku demokratsku zajednicu, ta opština odmah iz državnih rezervi dobila 67.000 evra i tako otkrio novu crnu blagajnu HDZ-a.

* * *

- Sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv američke kompanije "Militardž Professional Resources Inc." podnijele srpske organizacije u SAD "Žrtve a  ji {ki sa bor", ge­no­ci­da u Krajini" i "Srpski krajiški sabor". Srbi u Americi tužili su MPRI za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine, a u tužbi se navodi da je ova agencija instruisala hrvatsku vojsku u "Oluji" i da je učestvovala u toj operaciji.

* * *

- Evropska unija odobrila je prvi dio sume od 200.000 evra za Pelješki most, čijom izgradnjom bi Dubrovnik bio spojen sa ostatkom Hrvatske i izbjegnut prolaz kroz BiH.

* * *

- Gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i njegove sinove Juru i Damjana privela je policija na informativne razgovore. U okviru istrage, policija je pretresla 23 kuće, između ostalih i Jankovićevu kuću u Ljubljani, te kompanije povezane sa preduzećima u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegovih sinova.

 

OKTOBAR

- Hrvatsku je potresla afera u vezi sa "curenjem" informacija iz tajnih službi. Policajci USKOK-a zloupotrijebili su sistem tajnog prikupljanja podataka i uhodili više osoba iz vrha Bezbjednosno-obavještajne agencije. Zbog toga je smijenjen šef kancelarije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Hrvatske Petar Miščević, a uhapšeno je šest pripadnika USKOK-a.

* * *

- U Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori na kojima je Koalicija "Evropska Crna Gora", koju je predvodio lider DPS-a Milo Đukanović, osvojila najviše glasova.

* * *

- Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je tužilaštvu optužnicu protiv ratnog komandanta čete Devete gardijske brigade Josipa Krmpotića, kojom se tereti za ratni zločin protiv civila i zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993. godine.

 

NOVEMBAR

- Bivši hrvatski premijer i bivši šef HDZ-a Ivo Sanader osuđen je na deset godina zatvora. On je proglašen krivim za ratno profiterstvo jer je 1994. godine primio proviziju od austrijske Hipo banke, te za primanje mita od mađarskog MOL-a.

* * *

- Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za ubistva i progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora. Zvaničnici i političke partije iz RS i Srbije i predstavnici krajiških Srba ocijenili su presudu skandaloznom, navodeći da se time ponižavaju žrtve zločina u akciji "Oluja".

* * *

- U rasvjetljavanju najveće korupcionaške afere u Hrvatskoj uhapšena je cijela uprava farmaceutske kompanije "Farmal" i još 27 terenskih radnika te firme, zbog podmićivanja ljekara, a pod istragom se našlo čak 600 doktora iz cijele Hrvatske.

* * *

- Za stravično mučenje pripadnika JNA i srpskih civila u logoru Kerestinec, petorica optuženih osuđeni su na ukupno osam i po godina zatvora.

* * *

- Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić podnio je ostavku jer ga je mađarski sud osudio na 22 mjeseca zatvorske kazne. Čačić je 2010. godine u Mađarskoj izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe.

 

DECEMBAR

- DNK analizom ljudskih kostiju, pronađenih kod Josipdola, rasvijetljena je smrt Drnišanke Antonije Bilić (17), koja je nestala 7. juna 2011. godine i za čije je ubistvo vozač kamiona Dragan Paravinja osuđen na 40 godina zatvora.

* * *

- Skupština Crne Gore izabrala je novu Vladu, na čijem čelu je, po sedmi put, lider DPS-a Milo Đukanović.

* * *

- Bivši slovenački premijer Borut Pahor pobijedio je na predsjedničkim izborima u Sloveniji, porazivši svog protivkandidata Danila Tirka u drugom krugu. Izbori su održani u jeku masovnih protesta protiv političke elite u svim većim slovenačkim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana