Ratni veterani traže novo brojanje Srba u Vukovaru

Agencije
Ratni veterani traže novo brojanje Srba u Vukovaru

Vukovar - Hrvatsko udruženje ratnih veterana traži da ponovo bude utvrđeno koliko Srba živi na području Vukovara, jer smatra lažnim podatke da ih tamo ima 34,8 odsto.

Udruženje smatra da bi postavljanje dvojezičnih napisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom trenutku bio čin veleizdaje.

Predstavnici Udruženja su zatražili i 20-godišnji moratorijum na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina na tom području.

U udruženju smatraju da je ovoj vladti toliko vremena potrebno da se utvrdi tačan odnos stanovništva u Vukovaru, s obzirom na to koliko im je vremena trebalo da objave popis stanovnika 2011. godine.

Prema sadašnjem popisu, uvođenje dvojezičnosti je u skladu sa tim zakonom, koji članovima manjina garantuje prava na korištenje i isticanje vlastitog jezika i pisma.

Predstavnici udruženja su na konferenciji za novinare, koja je održana ispred Hrvatskog sabora, pozvali sve "slobodoumne Hrvate i Hrvatice" da im se u subotu, 19. januara, pridruže na protestnom skupu u Vukovaru.

Iz ove organizacije ističu da će na tom skupu biti donesene odluke koje će proslijediti Saboru i Vladi.

"Tražimo da se Vlada i Sabor očituju o tome da ćirilici nema danas mjesta u Vukovaru", rekao je u ime udruženja hrvatski pukovnik Petar Janjić Tromblon, koji je organizator protestnog skupa u Vukovaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana