Rastu Sava i Una, meteorolozi najavljuju obilnu kišu

Srna
Foto: Fena

ZAGREB- Vodostaj Une i Sane raste, dok su u blagom padu rijeke Kupa i Korana kod Karlovca i Zrmanja kod Obrovca, a meteorolozi najavljuju obilnu kišu.

Raste vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici, u 6.00 časova izmjerena su 434 centimetra, a ukoliko se nivo vode podigne za dodatnih 16 centimetara biće proglašeno vanredna situacija, prenose hrvatski mediji.

U porastu je i vodostaj Save kod Jasenovca, trenutno iznosi 788 centimetara. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, pa se očekuje dalji rast vodostaja.

Vodostaj Kupe i Korane u Karlovcu je blago opao tokom noći. Vodostaj Kupe trenutno je 643 centimetra, 15 centimetara manje nego sinoć. Korana je na 655 centimetra, 12 centimetara manje nego juče u 19.00 časova.

Iz Civilne zaštite su saopštili da se maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju sutra, a dodatno upozoravaju da se iz pravca Slovenije očekuje i formiranje velikog vodenog talasa rijeke Save.

Jaka kiša izazvala je poplave u Vrgoračkom polju, potopljeni su i nasadi jagoda u mjestu Orah.

Meteorolozi i" Hrvatske vode" za najavljuju da će situacija biti još teža - stiže još puno kiše, a doći će i do porasta vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.

Prema trenutnim podacima hidroloških modela, može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj.

Na pojedine vodostaje dodatno utiču i dotoci iz susjednih zemalja, koji su takođe povećani radi padavina, pa je s obzirom na vremensku prognozu moguće očekivati nove maksimume vodostaja narednih dana.

Gorska služba spašavanja upozorila je da putevi pod naletom bujice mogu biti prepuni rupa ili ostati bez sloja asfalta, pa vozačima savjetuju da ne idu automobilima po poplavljenim saobraćajnicama.

U Obrovcu nivo vode opada, ali sve zavisi od situacije na Velebitu

U poplavljenom Obrovcu situacija je danas nešto bolja, a potpredsjednik vlade i  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji obilazi to područje, kaže da je nivo vode trenutno u opadanju, ali da treba misliti i na klimatske promjene.

U Obrovcu je za samo 24 sata palo 250 litara kiše po kvadratno metru. Vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu juče ujutro je dostigao istorijski nivo od 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja ove rijeke izmjerene u tom gradu.

Voda se izlila na ulice, probila se i u istorijsko jezgro gradu. Situacija je teška i u Gračacu.

Božinović kaže da sve službe odrađuju posao profesionalno, te da će se tek vidjeti kako će dodatne snage biti angažirane narednih dana.

"Danas je situacija bolja. Kiša pada, ali vodostaj opada. Situacija zavisi od onog što se događa na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rekama koje se ulivaju u Zrmanju. Zrmanja se podigla kao nikad u istoriji, a tome je doprineo i jugo. Imate sudar plime i velikih količina kiše i to se sudarilo na području Obrovca, a posljedice vidimo", rekao je Božinović.

Upozorio je da se, kako je kazao, treba osvijestiti da se događaju klimatske promjene i da je zaštitni zid napravljen u skladu s procenama iz 2008. godine. Tada je, podsjetio je, određena visina zida koja je 30 do 40 centimetara viša od najvišeg očekivanog vodostaja. Takođe, dodao je, mulj koji se skuplja na dnu rijeke doprinosi višem vodostaju.

"Moramo računati na klimatske promjene. Moramo računati i na ovo ljeto da su mogući požari. To se događa zbog ljudskog djelovanja. Događa se svuda po svijetu, ne samo u Hrvatskoj", rekao je Božinović.

Moramo, istakao je, više raditi i kad je u pitanju prostorno planiranje.

"Stari ljudi su radili kuće na višim nadmorskim visinama, to sigurno nije bilo bez nekih iskustava. Danas moramo voditi računa gdje gradimo, kakvi su nam temelji. To treba raditi relativno brzo, u skladu sa naukom", naveo je Božinović, prenio znanosti", rekao je Božinović, prenosi hrvatski portal Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana