Raspisani prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj za 11. septembar

Srna
Raspisani prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj za 11. septembar

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović raspisala je prijevremene izbore za poslanike u Hrvatski sabor 11. septembra, u skladu sa Odlukom o raspuštanju Hrvatskog sabora, saopšteno je iz njenog kabineta.

Biće to deveti izbori za Hrvatski sabor i drugi na kojima će birači koristiti preferencijalni glas, odnosno na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.


Biće biran 151 zastupnika, 140 u 10 izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati "dijaspora", odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina, javili su hrvatski mediji.

Izbori dolaze samo 10 mjeseci nakon posljednjih parlamentranih izbora, a oko 3,8 miliona birača odlučiće ko će imati većinu u Saboru i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu.

U Saboru, koji je od juče i formalno raspušten, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, ali taj je saziv napravio presedan i, na podsticaj HDZ-a, većina je srušila svog premijera Tihomira Oreškovića.

HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana