Raspisana međunarodna potjernica za Hildom Tovšak

Agencije
Raspisana međunarodna potjernica za Hildom Tovšak

Ljubljana - Slovenačka policija raspisala je međunarodnu potjernicu za Hildom Tovšak, bivšim direktorom “Vegrada”, građevinske firme koja je prije dvije godine otišla u stečaj, prenose agencije.

Portparol policije Vesna Drole izavila je da je Hilda Tovšak, koja je 1990-ih godina bila i uticajan političar - glavni sekretar jedne od tada vladajućih stranaka, a koja se u subotu trebala vratiti u pritvor u Celju, stavljena i na Interpolovu listu traženih osoba.

Slovenački mediji navode da je Tovšakova već osuđena na dvije godine zatvora zbog pronevjere i neovlaštenog korištenja tuđe imovine, te da je u posrtanju firme, koja je na kraju završila u stečaju, potrošila i sredstva iz sindikalnog Fonda solidarnosti, a radnicima godinu dana nije isplaćivala plate niti uplaćivala doprinose.

Tovšakova, koju čeka još nekoliko sudskih postupaka iz oblasti privrednog kriminala, zbog poslovnih afera u kojima je učestvovala, te veza sa politikom, postala je jedna od najomraženijih osoba u državi, kao i simbol “zabluda slovenačke tranzicije” i “tajkunske privatizacije”.

Ministar za pravosuđe Senko Pličanič izjavio je juče da u roku dva dana očekuje izvještaj rukovodioca specijalnog državnog tužilaštva Harija Furlana kako se moglo dogoditi da Tovšakova bude puštena iz pritvora uprkos sumnji da može pobjeći iz zemlje.

Od glavnog državnog advokata Zvonka Fišera, ministar za pravosuđe očekuje izvještaj koji će dati jasnu sliku o tome gdje je došlo do greške i da li su potrebne zakonske izmjene kako se slični slučajevi ne bi ubuduće događali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana