Raković: Makedonska jerarhija je i dalje u poretku SPC

Tanjug
Foto: Agencija

BEOGRAD- Odluka Carigrada o priznanju tzv. crkve Sjeverne Makedonije samovoljan je i lukav potez učinjen u momentu kada su SPC i MPC bile blizu zajednog rješenja o statusu makedonske crkve, izjavio je danas istoričar Aleksandar Raković i istakao da ova "isključivo politička odluka" ne mijenja stav SPC da je makedonska jerarhija i dalje u njenom poretku.

Raković u izjavi za Tanjug kaže da je Carigradska patrijaršija, kada je došla do saznanja da su SPC i MPC blizu da zajednički nađu rješenje za status MPC "lukavo posegla za potezom da ispada kao da se oni nešto ključno pitaju".

"I kada pogledamo kakvu su odluku doneli - oni su priznali da je makedonska jerarhija, pod imenom Crkva Ohrida, u kanonskom poretku, ali nisu dirali u teritorijalni okvir SPC. Istovremeno, iako su priznali da je Crkva Ohrida, kako je nazivaju, u kanonskom poretku, Carigrad joj je oduzeo sve njene eparhije u dijaspori", naveo je Raković.

Ističe, da su Makedonci malo toga dobili ovom odlukom, jer su im oduzete eparhije izvan Sjeverne Makedonije, a da MPC nije ni konsultovana ni pitana.

"Dakle to je jedan samovoljan potez koji u stvari izgleda kao da treba da poseje neku jabuku razdora, a ne da pokaže da problem treba da se reši. SPC rasisrenih ruku ide ka tome da reši problem i nadamo se da će u budućnosti taj problem biti rešvan u skladu sa kanonskim poretkom naše crkve", kaže Raković.

Pojašnjava da je MCP autonomna u okviru SPC pod imenom MPC i pod novim imenom Pravoslavna Ohridska arhiepiskopija.

U svakom slučaju, kaže Raković, autonomna jerarhija u okviru SPC i tu se naš stav ne mijenja.

"Stav SPC ostaje isti po tom pitanju, što se nas tiče mkedonska jerarhija je i dalje u poretku SPC", jasan je Raković.

Na pitanje da li odluka Carigradske patrijaršije može uticati na imovinu SPC u Sjevernoj Makedoniji, Raković podsjeća da je ta imovina predata MPC još u vrijeme kada je ona postala kanonski autonomna.

"Predali smo sve crkve i imovinu tim eparhijama u tada Narodnoj Republcii Makedoniji i mi tamo nemamo više našu crkvenu imovunu, ona se nalazi pod upravom MPC, koja je još uvek što se nas tiče u tom raskolnom stanju", naveo je sagovornik Tanjuga.

Na pitanje da li ovu odluku vidi kao političku, Raković odgovara potvrdno.

"To je isključivo politrička odluka doneta u momentu kada Carigrad saznaje da su SPC i MPC vrlo blizu rešenja o vraćanju Makedonaca u kanonski poredak Patrijašije čije je središte u Beogradu", naveo je Raković i istakao da Makedonci ovim nisu dobili ništa i da će njihov status svakako biti riješen u okviru SPC.

Sigurno je, ističe, da SPC Makedoncima ne bi oduzimala eparhije koje se nalaze u dijaspori, što je uradio Carigrad.

Ovom odlukom oduzete su im, kaže, eparhije u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Evropi i u Australiji.

"Carigrad izgleda ima nameru da se za sve pita i o svemu odlučuje. Videli smo i reakciju Ruske pravoslavne crkve koja je izričita u tome da poredak u Makedoniji bude onakav kakav je uredila SPC. Ovaj potez carigradskog patrijaha umesto da leči stanje u Makedoniji, dodatno proizvodi nove probleme", kaže Raković i ukazuje da ovakvom odlukom se nisu usudili da diraju u teritorijalni okvir SPC.

Precizirao je da Carigrad nije priznao MPC kao autokefalnu crkvu, već je ostala kanonski autonomna u okviru naše crkvene jerarhije. "Podvukao bih još jednom da je to pre svega politička odluka kojom Carigrad želi sve da se pita, ali realnost je da će se o svemu pitati SPC. Makedonski episkopi moraju sami da vide šta će sa činjenicom da su im oduzete eparhije", kaže Raković.

Dodao je da oduzete eparhije broje najmanje milion ljudi ili nekoliko stotina hiljada ljudi.

"Carigrad je to pripisao sebi i ta odluka važi već od danas", kaže Raković i ističe da što se Carigrada tiče, MPC u rasijanju više ne postoji, a SPC to nikada nije dovodila u pitanje.

Kada bi se ističe, MPC samostalno vratila u kanonsko stanje SPC, SPC ne bi dirala nijednu njihovu eparhiju.

" Makedonci treba da stave prst na čelo jer je jedinstvo njihove crkve odlukom Carigrada razbijeno. Sada je situacija veoma zapetljana za Makedonce, ali i za Srbe", naveo je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana