Rakčević predlaže da 20 ulica u Podgorici dobije nazive po znamenitim ženama

Tanjug
Rakčević predlaže da 20 ulica u Podgorici dobije nazive po znamenitim ženama

PODGORICA - Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakočević uputio je zahtoev Savoetu za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Glavnom gradu, da ulice koje još nemaju dodjeljene nazive, dobiju ime po 20 znamenitih žena iz crnogorske i jugoslovenske istorije.

Rakčević je inicijativu uputio zbog, kako je naveo, poražavajuće činjenice da od oko 800 ulica koje Podgorica ima svega njih dvadesetak nosi naziv po znamenitim ženama.

Iz Gradske uprave je saopšteno da je Rakočević smatra da ta nepravda treba da bude ispravljena uvažavajući značaj koji su žene imale po Glavni grad i Crnu Goru.

Njegov preijdlog je da ulice u Podgorici dobiju naziv po Katerini Beli Radonjić, prvoj crnogorskoj književnici;  Ana Mariji Marović, prvoj crnogorskoj pesnikinji; Milki Bajić Poderegin, prvoj crnogorskoj i jugoslovenskoj romansijerki;· Jelisaveti Popović, prvoj crnogorskoj kompozitorki; Zorki Komnenić, prvoj crnogorskoj pravnici; Jeleni Vicković, učiteljici i osnivaču prve privatne škole za opismenjavanje ženske dece; Idi Veroni, pesnikinji, slikarki i dramskom piscu iz 19. vijeka; Vidi Matijan, pedagogu i kompozitoru, kao i Olgivani Lazović (Lojd Rajt), kompozitorki, piscu i igračici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana