Rahim Ademi izgubio spor sa državom

Tanjug
Rahim Ademi izgubio spor sa državom

Zagreb - Penzionisani hrvatski general Rahim Ademi izgubio je spor protiv države od koje je zbog sedam mjeseci provedenih u haškom pritvoru.

On je bio u Hagu pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u akciji Medački džep 1993, tražio milion kuna odštete (132 000 Evra).

Prema nepravosnažnoj presudi splitskog Opštinskog suda, Ademi je dužan da plati i 30.000 kuna sudskih troškova, a njegov advokat Čedo Prodanović je najavio žalbu na presudu.

Ademi je državu tužio smatrajući da je neosnovano i svjesno izručen Hagu, kao i zbog toga što su određena državna tijela, navodno, zatajila dokumenta koji su mu išli u prilog, prenijela je agencija Hina.

“Potom su odlučili da se određena dokumentacija protiv njega šalje u Hag, a protiv drugih generala ne, zbog čega je završio u pritvoru i bio optužen. Kada je odbrana pribavila te sakrivene dokumente i kada je Hag vidio da nemaju više slučaj predmet su kao 'kukavičje jaje' ustupili hrvatskom pravosuđu koje ga je oslobodilo”, objasnio je ranije Prodanović.

General Ademi u Hag je dobrovoljno otišao u julu 2001, da bi na slobodu bio pušten u februarau naredne godine.

U prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud ratni zapovjednik Mirko Norac pravosnažno je osuđen zbog ubistva srpskih civila i paljenja njihovih kuća i imovine.

Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkom području, pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina, a krajem 2011. uslovno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić u akciji Medački džep imao sužena ovlašćenja “zbog paralelne linije zapovjedanja” koju je u ime tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana