Radnici treći dan na kapiji Fabrike KAP

Agencije
Radnici treći dan na kapiji Fabrike KAP

Podgorica - Grupa radnika Kombinata aluminijuma (KAP), kojima je omogućen odlazak u starosnu penziju, treći dan uzastopno je blokirala glavnu kapiju Fabrike, što će, kako je najavljeno, trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, prenose agencije.

Predstavnik pregovaračkog tima radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković kazao je da će radnici neprestano blokirati izvoz aluminijuma iz Fabrike, odnosno dok im se ne isplate adekvatne otpremnine.

- Radnici se trenutno okupljaju, plan je da blokiramo kapiju non stop, sve dok se ne ispune naši zahtjevi - rekao je Tošković.

Prema riječima Toškovića, radnicima koji blokiraju kapiju ugovori o radu na mjesec su stavljeni van snage i oni se više ne tretiraju kao radnici KAP-a.

Bivši radnici KAP-a traže od Vlade i menadžmenta da za njih 166 koji su stekli pravo na prijevremenu penziju budu isplaćene otpremnine kao i novac koji su godinama izdvajali u stambeni Fond KAP-a.

Nezadovoljni radnici zahtijevaju da im se dostavi inFormacija pod kojim uslovima će im biti regulisana penzija, kao i da se onima kojima nije uplaćen beneficirani radni staž to učini u najkraćem vremenskom roku.

Radnici, njih 420, nakon izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stekli su pravo za odlazak u penziju, s tim što 166 zaposlenih to može da uradi odmah, dok je za ostale uslov uplata 2,2 miliona evra beneficija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana