Radman: Smjene u HRT-u nemaju veze sa kritikama Milanovića

Index.hr
Radman: Smjene u HRT-u nemaju veze sa kritikama Milanovića

Zagreb - Direktor HRT-a Goran Radman rekao je da je “čista politička insinuacija” da je do nedavnih smjena novinara Dnevnika 3, koji su ugostili saborskoj poslanika Ružu Tomašić koja je širila govor mržnje, došlo, jer se ta emisija našla na meti kritika hrvatskog premjera Zorana Milanovića.

- Niti smo to radili zbog njegovog javno iskazanog stava, niti smo podlegli bilo čijem interesu. Radilo se o profesionalnoj odluci glavnog urednika koji je te ljude i postavio i ima ih pravo zamijeniti kada procijeni da ne obavljaju posao kako treba - rekao je on u intervjuu za portal Index.hr.

On je rekao i da “apsolutno odbija da bilo koji političar, uključujući i predsjednika Vlade, u ovom trenutku ima uticaj na rad HRT-a”, istakavši da na njega nije bilo nikakvih pokušaja političkog pritiska otkada je na toj funkciji.

Radman je demantovao i da je u sukobu interesa “ni po formalnoj ni po neformalnoj osnovi”, poslije nedavnih naslova da se vodi postupak protiv njega u tom smislu.

On je istovremeno direktor firme “Nautara” i član Nadzornih odbora Hipo Alpe Adria banke i Atlantik grupe.

- Sukob interesa regulisan je Zakonom o HRT-u. Zakon o sprečavanju sukoba interesa odnosi se na državne službenike, a direktor medija to nije, pa se na mene ne odnosi taj zakon, već isključivo Zakon o HRT-u - objasnio je svoj stav Radman.

On je naveo i da njega Sabor nije imenovao kao državnog službenika i da se u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nigdje ne spominje HRT, kao javna ustanova koja bi mogla doći u obzir za postupanje Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Ako se, ipak, desi da Komisija zaključi da je direktor HRT-a u sukobu interesa, on smatra da bi to moglo imati vrlo radikalne i dramatične posljedice i bio bi presedan u načinu na koji država upravlja HRT-om, a u tom slučaju spreman je da razmišlja i o odstupanje sa ove dužnosti.

- Da sam znao da se na mene odnosi i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, možda se nikad ne bih kandidovao za direktora ili bih možda ranije napravio neke radnje koje bi spriječile da se danas manipuliše tom informacijom. Ja ništa od javnosti nisam sakrio. Sve te informacije su bile sadržane u mojoj dokumentaciji za konkurs. Ako je neko smatrao da tamo postoji nešto neprimjereno, imao je prilike tada reagovati. Zašto to sada postaje tema? - zapitao je Radman.

On ne smatra da mu neko “podmeće”, ali ocjenjuje da neko pokušava da ga dezavuiše kao osobu da izvršava svoju dužnost.

Radman kaže i da nije zadovoljan načinom na koji Nadzorni odbor radi koji ga, inače, često kritikuje i naziva “autokratom”.

Ocijenio je i da su glasine, da je direktor postao uz podršku predsjednika Ive Josipovića, pronijeli mediji i rekao da su oni samo vršnjaci i prijatelji dugo vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana