Radimir Čačić od petka na slobodi

Agencije
Radimir Čačić od petka na slobodi

Zagreb - Komisija za privremeni otpust iz zatvora prihvatila je zahtjev bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Radimira Čačića, koji je sredinom maja tražio da bude pušten iz zatvora u Valturi gdje je služio kaznu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Mađarskoj 2010, pa će od petka biti na slobodi, javlja HRT.

Čačićev advokat Čedo Prodanović je uoči sjednice Komisije očekivao pozitivan rezultat, smatrajući da bi drugačija odluka značila kršenje prava njegovog klijenta.

"Naime, Čačić je u skladu sa odlukom mađarskog suda trebalo da bude pusten na slobodu prije mjesec dana", objasnio je Prodanović.

Bivši prvi potpredsjednik vlade kaznu za saobraćajnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj počeo je da služi 17. juna prošle godine, nakon što mu je Vrhovni sud odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca "iza rešetaka" u skladu s presudom suda u Mađarskoj.

Čačićeva odbrana smatra da je pritom došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je, prema mađarskoj presudi, nakon polovine kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodio domaćim zakonom koji propisuje da se za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebna molba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana