Radikalni islam jača na Kosovu

Tanjug
Radikalni islam jača na Kosovu

Beč - Kosovo je, usljed rastućeg siromaštva i nezaposlenosti, suočeno sa jačanjem radikalnog islama, ocjenjuje bečki dnevnik "Standard", ukazujući da pripadnici te vjere zahtijevaju veća prava i provociraju time protivreakciju sekularnih građana, prenosi Tanjug.

List prenosi da je petkom glavna džamija u Prištini prepuna i da hodža propovijeda da "neprijatelji Alaha obmanjuju mlade muslimane", navodeći da internet ima štetan uticaj, kao i alkohol i droga i da oni imaju cilj da zaustave snage islama.

Indirektna posljedica konflikta na Kosovu je stroži oblik islama, koji privlači konvertite iz svih krajeva, konstatuje "Standard" dodajući da jačanje ove grupe dovodi u pitanje tradiciju i zahtjeve jednog društva, koje je bilo više definisano pripadnošću albanskom narodu i proamerikanizmu nego islamskom vjerom.

Vjerski konzervativci i hardlajneri, koji su do 1999. godine bili potpuno nepoznati, danas, iako mala, stalno su rastuća i vidljiva grupa, prije svega u većim gradovima i pojedinim siromašnim dijelovima Kosova.

Bezbjednosne snage, prenosi "Standard", izvijestile su da je stroži oblik vjere poslije rata sve prisutniji kao posljedica dolaska islamskih humanitarnih organizacija na Kosovo i školovanja vjerskih predstavnika u arapskim zemljama. Oni procjenjuju da trenutno na Kosovu ima oko 50.000 pristalica konzervativnog islama.

Pojedine hodže i konvertiti privukli su pažnju kosovskih čuvara reda, jer nova generacija vjerskih konzervativaca smatra da sekularni Ustav Kosova diskriminiše vjernike, i oni zahtijevaju da se "olabavi" zakon koji zabranjuje vjerske simbole u državnim školama, kao i ženama da nose marame.

- Ako neko tvrdi da uživamo slobodu vere, onda to nije tačno - istakao je Šefćet Krasnići, hodža u glavnoj džamiji u Prištini, koji je kazao da muslimani zahtijevaju ista prava kao što ih imaju njihovi vjernici u Londonu ili SAD.

Profesor Univerziteta u Prištini za islamske studije Džabir Hamidi 2008. godine je napadnut od strane maskiranih lica. On vjeruje da je napadnut jer je protivnik vehabija.

Bedžet Šalja

Šef jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, Bedžet Šalja, ocijenio je da su UN i EU potcijenile opasnost od ekstremizma.

- Danas su internacionalci ovde, ali će oni ponovo poći, i ostavljaju nas sa bombom koja otkucava - kazao je on, dodajući da siromaštvo i porozna granica čine Kosovo plodnim tlom za radikalizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana