Radikalna desnica sprema novi udar na Plenkovića

Agencije
Radikalna desnica sprema novi udar na Plenkovića

ZAGREB - Hrvatska desnica i konzervativna udruženja planiraju novi udar na Vladu Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, i to pokretanjem nove referendumske inicijative - protiv uvođenja evra i za zadržavanje kune, najavio je čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

- Naša je posljednja! Jeste li spremni reći “ne” Andreju Plenkoviću? Ne mislim samo na izborima, vrlo brzo ćemo voditi referendumsku bitku za hrvatsku kunu, koja predstavlja posljednju odbranu suvereniteta države - poručio je Zekanović.

Hrvatski suverenisti u svojim programskim smjernicama zalažu se i za promjenu Ustava, jačanje referendumske demokratije i redefinisanje odnosa s Evropskom unijom, odnosno žele ponovno da pregovaraju o osnovnom ugovoru sa EU. To je zapravo ključno pitanje u njihovoj suverenističkoj politici, u kojoj žele da “vrate dostojanstvo Saboru”. Naime, Hrvatska se u ugovoru o pristupanju EU obvezala da će uvesti evro kao zajedničku valutu. Riječ je o međunarodnom ugovoru koji se, prema mišljenju ustavnopravnih stručnjaka, ne može mijenjati referendumom, nego samo pregovorima. Hrvati su imali i referendum o ulasku u EU, pa zbog toga premijer smatra da je istovremeno održan i referendum o ulasku u evrozonu i da poseban referendum o uvođenju zajedničke evropske valute nije potreban.

Hrvatska, pak, nije, kao neke druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Danske, tražila izuzeće o ulasku u evrozonu. Ali, s druge strane, Švedska, koja je imala obavezu uvođenja evra, to nikada nije učinila nakon što su građani na referendumu većinom glasova odbili evrozonu i zadržali švedsku krunu. Švedska je, naime, našla rupu u procesu pristupanja evrozoni jer je za ulazak u “čekaonicu evra” potrebno da sama država članica EU to dobrovoljno zatraži, a Šveđani to nikada nisu ni zatražili, za razliku od Hrvatske, koja bi mogla u ovaj sistem ući već sredinom ove godine, a evro uvesti već 2023. ili najkasnije 2024.

Protivnici

Za referendum se zalaže i Miroslav Škoro, koji je bio i gost na skupu suverenista u Lisinskom, a Zlatko Hasanbegović je protiv uvođenja evra. I opoziciona petorka u HDZ-u smatra da Hrvatska još nije spremna za uvođenje evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana