Putin odobrio Srbiji isporuku Migova

Srna
Putin odobrio Srbiji isporuku Migova

Beograd - Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku šest aviona "mig-29" i kontingent oklopnih vozila, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na informacije iz državnog vrha.

List navodi da se o ovoj temi razgovaralo iza zatvorenih vrata na nedavnoj sjednici mješovitih komiteta za saradnju dvije države, iako su obje strane poslije sastanka objavile štura i protokolarna saopštenja.


Kako ističe list, to ne znači i da će letjelice biti isporučene, jer se navodno očekuje i zvaničan odgovor predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije, a prepreka za realizaciju posla mogla bi da bude i predviđena cijena remonta postojećih letjelica.

"Naime, Moskva je navodno stavila na sto da je za popravku lovaca, koji su u upotrebi, i prateće opreme neophodno oko 50 miliona dolara. To je našoj strani bilo skupo, pa je na scenu stupio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je, kako se priča, uspeo da snizi cenu", pišu "Novosti".

List navodi da je sada na potezu Srbija, koja mora pažljivo da izvaga i ekonomsku računicu, ali i političke posljedice koje sa sobom nosi moguća nabavka ruske ratne tehnike.

Posao sa Rusijom bio bi epilog višegodišnjih napora države da, poslije tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju.

Da bi Srbija trebalo da učini maksimum da realizuje ovaj posao smatra nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva general Spasoje Smiljanić.

On je ocijenio da je jačanje Ratnog vazduhoplovstva sada jedan od najvažnijih državnih interesa.

"Srbija je vojno neutralna država i tako se i ponaša. Jedan od naših najvažnijih zadataka jeste jačanje oružanih snaga. Ukoliko su uslovi koje su ponudili Rusi realni, nema razloga da se posao ne zaključi", rekao je Smiljanić.

List navodi da vijek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019. godine i da postoje i najave da će se u budžetu za 2017. godinu prvi put poslije više godina naći i novac namijenjen Ratnom vazduhoplovstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana