Putem Katalonije mogla bi da krene i Istra

Agencije
Putem Katalonije mogla bi da krene i Istra

Zagreb - Referendum o nezavisnosti u Kataloniji posebno je zainteresovao Hrvate, jer je nešto slično Hrvatska prošla u ne tako davnoj prošlosti.

Hrvatska je takođe 1991. godine održala referendum koji je vodio ka nezavisnosti. Na društvenim mrežama se sve više pominje pitanje ima li Istra pravo na samostalnost i postoji li mogućnost da to pitanje bude otvoreno. Hrvatski portali navode i da je Istra jedna od rijetkih županija koje su u stanju da same sebe finansiraju, tačnije, stanovnici Istre u budžet uplate mnogo više nego što iz njega dobiju nazad, oko 800 miliona kuna godišnje više. Osim sebe, Istrani finansiraju i ostale krajeve Hrvatske, a sa druge strane, vlade se redovno prave gluve na prijedloge iz Istre da se država regionališe.

Istra je u sastav Hrvatske ušla nakon Drugog svjetskog rata. Dugo je bila podijeljena između Venecije i Habsburške monarhije, a hrvatski identitet se u Istri našao posebno na udaru italijanskih fašista dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka. Međutim, ulaskom partizana u Istru, ona postaje dio Hrvatske, gdje je i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana