Puštanje Merčepa - uvreda za srpske žrtve rata

Srna
Puštanje Merčepa - uvreda za srpske žrtve rata

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra uvredom za srpske žrtve rata odluku Vrhovnog suda Hrvatske o uslovnom puštanju iz zatvora ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Tomislava Merčepa, koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

"Ovakva odluka Vrhovnog suda Hrvatske predstavlja brutalan napad na srpsku zajednicu u Hrvatskoj jer se njome sprečava povratak protjeranih Srba", rekao je Žarković Srni.

Prema njegovim riječima, ova odluka Vrhovnog suda Hrvatske je neprihvatljiva za srpske žrtve rata u Hrvatskoj, jer, ako je iko u pravom smislu počinio ratne zločine, to je bio Merčep sa svojom jedinicom na prostoru Pakračke Poljane i Marinog Sela.

Žarković je istakao da je Merčep sa svojom jedinicom u potpunosti etnički očistio od Srba nekoliko srpskih sela u zapadnoj Slavoniji koja se tada nisu nalazila u zoni ratnih dejstava.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je odluku o uslovnom puštanju iz zatvora ratnog pomoćnika ministra unutrašanjih poslova Tomislava Merčepa, koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Datum Merčepovog uslovnog izlaska biće određen u roku od tri dana od prijema rješenja Vrhovnog suda, a Merčep iz zatvora mora biti otpušten najkasnije tri dana od donošenja naloga sudije izvršioca.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u Februaru 2017. povećao kaznu na sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana