Pusić troši više nego što treba

Tanjug
Pusić troši više nego što treba

Zagreb - Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske na čijem je čelu Vesna Pusić do kraja aprila potrošilo je 30 posto više sredstava nego prošle godine.

Iako još nije prošlo pola godine MSP Hrvatske je već potrošilo 44,3 posto cjelogodišnjeg plana.

Ministartsvo kulture je takođe ostvarilo dvocifreni procentni rast rashoda, jer je za četiri mjeseca potrošilo 267 miliona kuna (35,4 miliona evra) ili 42 miliona više nego 2012. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

U ovom društvu se još nalaze i ministarstva preduzetništva i turizma.

U apsolutnim iznosima u odnosu na prošlu godinu najviše su, za 644 miliona kuna (85,4 miliona evra), povećani izdaci koji su pod kapom Ministarstva finansija, ali za njih je to i planom budžeta predviđeno.

Ovo ministarstvo je potrošilo tek 32,7 posto sredstava u odnosu na cjelogodišnji plan za 2013. godinu.

Ministarstvo rada i penzionog sistema potrošilo je 510 miliona kuna više, od čega se 330 miliona povećanja odnosi na penzije.

Ovo ministartsvo je tim tempom malo premašilo godišnji plan povećanja, pa je sad na na 34 posto plana.

Najviše su u odnosu na 2012. izdatke smanjila ministarstva odbrane i regionalnog razvoja.

Ministarstvo odbrane potrošilo je 139 miliona kuna (18,4 miliona evra) manje nego prethodne godine, i troši sporije od tempa iz plana budžeta.

Isto važi i za ministartsvo regionalnog razvoja koje je potrošilo 103 miliona kuna manje nego lani, i tek je na 16 posto plana za 2013.

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi državnog budžeta Hrvatske u odnosu na isti period prrošle godine opali su za 3,4 posto, a rashodi su za isti postotak porasli.

Iako je na godišnjem nivou za većinu ministarstava planirano smanjenje, do kraja aprila više od polovine njih je potrošilo više nego prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana