Pusić: Srbija treba da dobije datum početka pregovora

Tanjug
Pusić: Srbija treba da dobije datum početka pregovora

Zagreb - Hrvatski vicepremijer i ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da bi bilo dobro da Srbija dobije datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, prenosi Tanjug.

- U Hrvatskoj smatramo, a to je zasnovano na našem iskustvu, da bi bilo dobro da Srbija dobije datum. Važno je držati visoke političke kriterijume, ali i slati pozitivne političke poruke - rekla je Pusićeva Tanjugu komentarišući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da se ne otvaraju pregovori s novim državama o ulasku u EU.

Prema riječima Pusićeve, ako Srbija sada nema datum za pregovore, ne znači da ga neće dobiti u narednih nekoliko mjeseci.

- Sastanci Evropskog savjeta su jednom mjesečno, a izvještaji o napretku se daju jednom godišnje, obično ujesen, ali se sve vrijeme prati napredovanje zemalja i taj stav se može promijeniti zavisno o procjeni država članica EU - rekla je ona i dodala da su na posljednjem sastanku Njemačka i Velika Britanija imale snažan stav da ne treba dati defnitivan datum početka pregovora sa Srbijom.

Napominjući da je iskustvo Hrvatske pokazalo da je početak pregovora vrlo daleko od njihovog završetka, a kamoli od konačnog ulaska u EU, šefica hrvatske diplomatije je ocijenila da bi “davanje datuma bila pozitivna poruka proevropskim snagama i to će se desiti”.

- Da li će to biti do 1. jula 2013. ne mogu reći, s obzirom na sadašnji stav pojedinih članica, ali iza toga postoji mogućnost da se odredi datum i da počnu pregovori - rekla je ona.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zaključili su na sastanku u Briselu 11. decembra da Evropski savjet tokom prve polovine sljedeće godine treba da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom ukoliko se nastavi sa reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović juče je u Briselu rekao da Hrvatska podržava napore Srbije da 2013. godine dobije datum početka pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana