Pusić: Pelješki most najbolje rješenje

Agencije
Pusić: Pelješki most najbolje rješenje

Zagreb - Pelješki most je najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog sjevera i juga, pokazala je predstudija koju je izradila Evropska komisija.

Ovo je potvrdila, uoči današnje sjednice prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Vesna Pusić.

- Pelješki most je i finansijski i saobraćajno i fitosanitarno i šengenski najbolje rješenje - kazala je Pusićeva i dodala da je predstudiju naručila Evropska komisija, a ne Hrvatska.

Analiza evrokrata pokazala je, otkrila je Pusićeva, da je opcija gradnje mosta dobila 14 bodova, dok je opcija povezivanja Dubrovnika koridorom preko BiH ocijenjena s minus 19 bodova. O načinu gradnje mosta Vlada je juče razgovarala sa potpredsjednikom Evropske komisije.

"Hrvatske ceste" pripremile su prošle godine novo rješenje za gradnju Pelješkog mosta, koje bi trebalo da bude temelj za izradu studije sa kojom će Hrvatska konkurisati za novac iz fondova Evropske unije.

Prema tom projektu "Hrvatskih cesta", Pelješki most treba da bude uži, s manjim glavnim rasponom luka i samim tim jeftiniji za milijardu kuna nego most koji je bio planiran za vrijeme vlade Ive Sanadera.

Kako je potvrdio predsjednik uprave "Hrvatskih cesta" Edo Kos, novi Pelješki most trebalo bi da bude gredni most, čija bi širina kolovozne konstrukcije bila ukupno 12 metara. Ta širina znači da bi most imao dvije saobraćajne trake, svaka širine po 3,5 metra, umjesto četiri trake, kao što je planirano ranijim projektom.

U HC-u su rekli da nema potrebe za mostom sa četiri trake, jer bi se mostom širokim 12 metara moglo voziti brzinom od 90 kilometara na čas.

Milanović

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nedavno da je bio jedan od najvećih protivnika izgradnje Pelješkog mosta.

- Međutim, stvari su se promijenile, tako da sam za Pelješki most, ali o tome nećemo govoriti dok nismo 100 odsto sigurni da ćemo obezbijediti sredstva za njegovu realizaciju - istakao je Milanović.

Bajrambašić: BiH protiv gradnje Pelješkog mosta!

Pomoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić je rekao da će BiH  biti protiv projekta mosta Pelješac ako Hrvatska jednostrano krene u ovaj projekt.

Bajrambašić je pojasnio da će se u ponedjeljak, 6. maja održati tek prvi sastanak Savjetodavnog odbora gdje će se razraditi metodologija izračunavanja osam opcija povezivanja.

Inače, predstavnici BiH, među kojima i Bajrambašić, učestvuju na sastancima Savjetodavnog dobora s predstavnicima Republike Hrvatske i Evropske komisije u vezi sa izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

"Nijedna opcija još uvijek nema ni ulazne podatke da bi se mogla analizirati. Dakle, tek razrađujemo metodologiju rada. Održan je ranije jedan sastanak na kojem su se samo upoznavali članovi Odbora. Mi tek pristupamo izradi. U ponedjeljak imamo i prvi sastanak Savjetodavnog odbra sa konsultantom 'Safageom' iz Francuske. Inače, 'Safage' je konsultant i mi kao Savjetodavni odbor moramo prihvatiti njihov rad. U ponedjeljak će se razgovarati samo o stručnim stvarima. Niko se neće doticati politike. Izjava ministrice Pusić apsolutno nije u kontekstu naše predfizibiliti studije koju tek radimo'', rekao je Bajrambašić za agenciju Anadolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana