Pusić: Izmjena arbitražnog sporazuma - otezanje postupka

Agencije
Pusić: Izmjena arbitražnog sporazuma - otezanje postupka

Zagreb - Hrvatskoj ne bi smetala javnost postupka utvrđivanja granice sa Slovenijom pred Arbitražnim sudom, ali za takvu odluku trebalo bi promijeniti arbitražni sporazum, što bi bilo otezanje postupka, ocijenila je hrvatski ministar spoljnih poslova Vesna Pusić.

Komentarišući zahtjev Slovenije da usmeni dio postupka bude javan, Pusićeva je danas novinarima u Zagrebu rekla da je arbitražnim sporazumom definisano da je procedura zatvorena za javnost i da ne može "sasvim da razumije" slovenački zahtjev.

"De fakto bi jedini efekat toga bilo odgađanje rješenja tog problema", rekla je Pusićeva i naglasila da se "treba čuvati kvarenja odnosa dvije zemlje".

Komentarišući izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca da je inicijativa njegove zemlje o bržem približavanju BiH EU "bolja od hrvatskog prijedloga", Pusićeva je napomenula da je važno da se "BiH ne zaboravi u vrijeme promijenjene geopolitičke situacije".

"Važno je da se BiH drži kao tema na dnevnom redu EU i evropskih institucija, pogotovo u kontekstu promjene geopolitičke situacije, s obzirom na stanje u Ukrajini", istakla je Pusićeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana