Pusić: Istupi Glavaša naša sramota

Agencije
Pusić: Istupi Glavaša naša sramota

Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je juče da Hrvatska mora voditi računa o strašnom slučaju pojave ratnog zločinca Branimira Glavaša, koji je na strašan način probudio duhove prošlosti.

- O tome sam pričala i sa Aleksandrom Vučićem, ali to je isključivo naš problem i nešto zbog čega se moramo stidjeti. To je problem koji se trebao riješiti - izjavila je Pusićeva.

Ona je dodala da će prioritet u odnosima Hrvatske i Srbije biti rješavanje slučaja Veljka Marića, odnosno pitanje srpskog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Ona je navela da je slučaj Veljka Marića bio jedna od tema razgovora koji je u nedjelju, poslije inauguracije novoizabranog predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarević u Zagrebu, vodila sa Vučićem.

- Ne mogu decidno da govorim, ali razgovarali smo i o tome - rekla je Pusićeva i dodala da je o slučaju "Marić" srpski premijer u Zagrebu razgovarao i sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Pusićeva je dodala da su se Milanović i Vučić u kratkom razgovoru dogovorili da se "čuju na nekoliko tema i to baš o slučaju 'Marić' i o slučaju nestalih".

Milanović je nedavno kazao da će Srbija morati da odustane od primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske, odnosno da povuče Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, jer sa takvim zakonom ne može da uđe u EU, jer "Hrvatska to neće dopustiti".

Pripadnik hrvatske vojske Veljko Marić je u Srbiji uhapšen i osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila 1991. godine u selu Rastovac kod Grubišinog Polja. Hrvatskoj strani je sporno što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, a koje se dogodilo na hrvatskoj teritoriji. Pusićeva je još dodala i da je ulazak Srbije u EU jedan od hrvatskih interesa.

Primitivizam

Vesna Pusić je istakla da je reakcija publike na spominjanje i zasluge bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović bila primitivna.

- To mi je zvučalo sramotno i primitivno. S nekim se možete slagati ili ne, ali institucije imaju svoje značenje. No, ovakvo ponašanje nije bilo primjereno. Mnogi od nas koji smo tamo sjedili nismo glasali za Grabar-Kitarović. Ni ja nisam glasala za nju, ali sam tamo bila i pljeskala sam na stvari s kojima se slažem, a ćutala sam na stvari s kojima se ne slažem - rekla je Pusićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana