Pusić: Isti uslovi za Srbiju kao za Hrvatsku

Agencije
Pusić: Isti uslovi za Srbiju kao za Hrvatsku

Zagreb - Hrvatska neće uvoditi posebne uslove za Srbiju tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju /EU/ već će od nje očekivati da ispuni iste uslove koje je morala i sama ispuniti, izjavila je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona je uoči posjete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Zagrebu napomenula da ima nekoliko pitanja "koja bi se mogla pomaći" na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića, državljanina Hrvatske osuđenog u Beogradu 2011. godine zbog zločina nad srpskim civilima.

"Ovo je humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka. Nama je važna tema i identifikovanje svih nestalih, gdje je većina hrvatskih državljana, a relativno mali broj srpskih", rekla je Pusićeva za TV "N1".

Ona smatra da bi Dačić mogao doći "s prijedlogom ili pristankom na prijedloge Hrvatske, kako bi napokon završili taj dio".

"Moguće je da će Ivica Dačić doći s takvim prijedlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji, kao Marić. Ne vidim razlog zašto Vlada ne bi pristala na razmjenu zatvorenika", ocijenila je Pusićeva.

Državljanin Hrvatske Veljko Marić osuđen je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2011. godine na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima, počinjenih za tokom sukoba 1990-tih godina u Hrvatskoj.

Hrvatska smatra spornim to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina /srpske nacionalnosti/, koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana