Pupovac: Volio bih da me optuže, pa da kažem sve što imam

Srna
Pupovac: Volio bih da me optuže, pa da kažem sve što imam

ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da bi volio da protiv njega bude podignuta optužnica zbog izjava o situaciji u Hrvatskoj jer bi tako mogao reći sve što ima i na pravi način braniti svoje ime, riječi i politiku.


“Neka odgovore onima koji kažu žuzmite pasoš Pupovcuž, neka uzmu, neka me izvedu pred sud, vrlo ću se rado odazvati. Neću biti poput onih koji su, kada je trebalo sjediti i odgovarati za zločin nad civilima u Gruborima, Uzdolju ili Varivodama, pozivali na hiljade drugih da ih brane, ja ću biti sam sa svojom savješću i riječju pred tim sudom”, rekao je Pupovac, komentarišući zahtjev udruženja vojnih invalida HVIDR-a da se Državno tužilaštvo Hrvatske izjasni o njegovim izjavama u medijima.

Pupovac je podsjetio da je prvo iskustvo sa sličnim optužbama imao 1991. i 1992. godine.

“Tada sam upozorio na ratne zločine i nedopuštene radnje. Kasnije su neki bili optuživani za te ratne zločine, ne mojom zaslugom, nego zbog činjenice da je utvrđeno da su ratni zločini počinjeni”, rekao je Pupovac za N1.

On je dodao da ne kritikuje ono što radi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, već samo izražava najdublju brigu za ono što će se događati sa Hrvatskom, a ne što će se događati sa Srbima u Hrvatskoj i ćirilicom.

“Znamo da je cilj da do sljedećeg popisa stanovništva ništa ne bude od ćirilice, razvuci, rastegni da ne bude i da ih u međuvremenu što više ode. Drugi cilj je vladati Hrvatskom na osnovu antisrpstva. To je smisao, dočepati se vlasti i vladati njome, određivati kako će raditi sudovi, Državno tužilaštvo, kako će se poštovati Ustav. Vi ocijenite šta je to. Vi nađite istorijsko iskustvo s kojim to možete uporediti, ja ga znam”, istakao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, Penava nije usamljen, već postoje i drugi istaknuti akteri ne samo sa hrvatske političke scene koji hoće da u nekom smislu po ratnom iskustvu i osjećaju “povukovariti” cijelu Hrvatsku u kojoj će vokabular, duh i politički osjećaji koje promoviše gradonačelnik Vukovara biti pravilo za cijelu zemlju.

“Žele da Vukovar zbog svojih stradanja bude politički centar hrvatstva i to nije problem više samo za Srbe nego za cijelu Hrvatsku i demokratiju”, naglasio je Pupovac.

On je upozorio da bi se svi u Hrvatskoj trebali zabrinuti zbog nasilja u društvu.

“Situacija je alarmantna u smislu da se ne zna šta je dopušteno, a šta nije tako da imamo tu vrstu verbalnih oblika nedopuštenog iskaza, akte nasilja prema ljudima druge boje kože, polne ili političke orijentacije. Imamo osjećaj neke vrste nereda u društvu koji može prerasti u nešto još gore od ovoga što se sada manifestuje i to je zabrinjavajuće, nezavisno od toga da li je usmjereno prema Srbima, crncima, gej populaciji ili političkim protivnicima”, kaže Pupovac.

On je ocijenio da je Hrvatska za vrijeme vlasti Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića bila zemlja osolobođena od ratnog sukoba, ali da od 2014. kreće ratovanje žrtvama, ratovanje protiv pisma i političkih protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana