Pupovac: Veći je problem što iz Vukovara odlaze i Srbi i Hrvati

Agencije
Pupovac: Veći je problem što iz Vukovara odlaze i Srbi i Hrvati

Vukovar - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac rekao je da se dovođenjem u pitanje rezultata popisa stanovništa na području Vukovara skreće pažnja sa činjenice da ni Srbi ni Hrvati trenutno nemaju pretpostavku da tokom čitave godine žive u tom gradu.

”Mnogo veći problem predstavlja činjenica da sa tog područja, nažalost, odlaze i Srbi i Hrvati”, izjavio je Pupovac.


Komentarišući tvrdnju predsjednika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića da u tom gradu treba ponovo provesti popis stanovništva, ali nakon provjere prebivališta, Pupovac kaže da za takve prijedloge ne postoji zakonsko uporište.

On smatra da će kampanja protiv uvođenja ćirilice trajati sve do početka primjene tog zakona.

“Đirilica u Vukovaru važna je kao element ravnopravnosti i zaštite identiteta, te kao element pokazivanja tolerancije i zaštite zajedničkog života”, ocijenio je Pupovac.

Predsjednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić tvrdi da u Vukovaru ponovo treba provesti popis stanovništva, ali nakon provjere prebivališta i brisanja sa popisa osoba koje zaista ne žive u gradu. Josić tvrdi da bi tada broj građana srpske nacionalnosti u Vukovaru bio manji od 33 odsto i da time ne bi bilo uslova za uvođenje ćirilice u službenu upotrebu u tom gradu.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara pozvao je stanovnike tog grada da u svojim prozorima upale lampion u okviru akcije nazvane “Ko se boji istine i pravde?”.

Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu. Rezultati najnovijeg popisa stanovništva pokazuju da u Vukovaru živi 34,87 odsto Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana