Pupovac: Ustavni zakon se ne može mijenjati

Agencije
Pupovac: Ustavni zakon se ne može mijenjati

Zagreb - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obaveza, prenose agencije.

Reagujući na izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da ovaj zakon treba mijenjati ako ne postoji želja da on bude poštovan, Pupovac je podsjetio da je Hrvatska te obaveze preuzela u vrijeme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama.

- Ne može se jedan zakon prihvatati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu, niti izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovdje ih gaziti - rekao je Pupovac.

Predsjednik Italijanske unije Furio Radin uvjeren je da je Josipović u svojoj izjavi težište želio da staviti na dio rečenice koji se odnosi na poštovanje zakona, a ne na dio o njegovom mijenjanju, prenose hrvatski mediji.

- Poznajući odnos predsjednika Josipovića prema manjinama i svijetu koji se zasniva na legalnosti, siguran sam da je htio da kaže da se zakon treba poštovati - izjavio je Radin, koji je i zastupnik u hrvatskom Saboru.

U Vukovaru je juče organizovan protest protiv uvođenja natpisa i na ćirilici, a demonstranti su hrvatskoj Vladi i Saboru uputili zahtjev za moratorijum na uvođenje dvojezičnosti.

Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu.

Prema rezultatima najnovijeg popisa stanovništva, u Vukovaru živi 34,87 odsto Srba.

Josipović: Ako zakon ne bude poštovan, treba ga mijenjati

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, povodom protesta protiv uvođenja natpisa na ćirilici u Vukovaru, da stranke treba da objasne građanima zašto je važno poštovati zakon, i dodao da zakon treba mijenjati ako ne postoji želja da on bude poštovan.

- Očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebno od onih koji su učestvovale u vladama, da građanima objasne koja je važnost poštovanja ustavnog zakona, a ako zakon ne žele poštovati, onda on mora da bude promijenjen - rekao je Josipović u Minhenu, gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji o izazovima svjetske bezbjednosti.

Hrvatski predsjednik istakao je da uvođenje dvojezičnih natpisa na institucije u Vukovaru predstavlja dio demokratije i poštivanja ljudskih manjinskih prava, ali je naveo da se može razmišljati o dinamici, okolnostima i načinu ostvarivanja ovog prava.

Josipović je rekao da isticanje drugačijih mišljenja, poput skupa u Vukovaru, takođe predstavlja dio demokratije, ali da nasilje nije njen dio.

- Upravo zato moramo biti vrlo oprezni da određena nezadovoljstva, opravdana ili neopravdana, ne dovedu do toga da Hrvatska, koja je na pragu ulaska u EU, bude predstavljena drukčije, a ne kao evropska zemlja - zaključio je Josipović.

On je na skupu ocijenio da je dobra saradnja Zagreba i Beograda ključna za stabilnost regiona i da su ti odnosi sada puno bolji nego prije deset godina, ali da sa ostvarenim napretkom ne mogu biti sasvim zadovoljni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana