Pupovac u Varivodama: Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih civila

Indeks.hr
Pupovac u Varivodama: Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih civila

KISTANjE - Srpsko narodno vijeće (SNV) i Opština Kistanje obilježili su godišnjicu zločina nad srpskim civilima u selu Varivode kod Kistanja, koji se dogodio 1995. godine, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da za taj zločin pripadnika HV-a u proteklih 29 godina još niko nije osuđen.

„Do suđenja nije došlo jer se konstatovalo da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo suditi“, rekao je Pupovac na komemoraciji, dodavši kako je poznato da se u Hrvatskoj, „kada je trebalo suditi, sudilo i bez dokaza i sa lažnim svjedocima“.

Devetoro srpskih civila ubijeno je 28. septembra 1995. godine u Varivodama u šibenskom zaleđu. Svi stradali bili su u dobi između 55 i 84 godine.

Pupovac je rekao da je prije 29 godina u to selo ušao kamion sa obilježjima HV-a i pet-šest vojnika koji su ubili devetoro nedužnih civila u kućama na kojima su bile izvješene bijele zastave. I to, dodao je, nakon što ih je prije Oluje hrvatska vlast pozvala da ostanu i obećala im zaštitu.

Pupovac je pozvao na jednak tretman prema svim žrtvama rata, bez obzira na to o kojoj je nacionalnosti riječ.

Na komemoraciji su prisustvovali izaslanici predsjednika Republike, premijera i predsjednika Sabora, kao i lokalni zvaničnici, a voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću, Vesna Teršelić, poimenično je navela imena žrtava.

Ona smatra da niko do danas nije osuđen zbog neefikasnosti istražnih postupaka i „zavjere šutnje među učesnicima, petoricom-šestoricom hrvatskih vojnika“.

Zabrinutost za društvenu klimu

Rekla je da je posebno zabrinuta aktuelnom društvenom klimom u kojoj se slavi pobjeda hrvatske vojske u Oluji, dodajući da je u toj operaciji ubijeno više od šest stotina civila.

Govoreći o toj klimi, istakla je da smo „ove godine gledali ružno lice Hrvatske u marširanju Skeje i veterana HOS-a, kao i koncert u Imotskom gdje se otvoreno veličalo ustaštvo“.

„Policija i državno tužilaštvo obavezni su da odlučnije reaguju“, rekla je Teršelić, dodajući da je „sankcionisanje ustaškog pozdrava samo jedno od rješenja“.

Posebno je naglasila da Hrvatska nema politiku pamćenja svih žrtava jer „hrvatske vlade uzastopno vode politiku nepriznavanja žrtava rata koje nisu bili Hrvati“.

„Veoma je važno pamtiti sve. Ubijene Hrvate, ubijene Srbe, Albance, Mađare, Čehe, sve one koji su u vrijeme Domovinskog rata od 1991. do 1995. stradali“, poručila je i pozvala da se izađe iz „magle ustaškog pozdrava, ali i iz nepriznavanja zločina počinjenih od strane pripadnika oružanih jedinica sa druge strane rata“.

Vjerski obred, parastos, predvodio je sveštenik SPC-a Milan Grubić, a vijence su, pored ostalih, položili izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić i izaslanik predsjednika Sabora i vlade Darko Nekić, prenosi Indeks.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana