Pupovac: U Hrvatskoj ne postoji svijest koja dozvoljava upotrebu srpskog jezika i ćirilice

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je danas da u Hrvatskoj ne postoji svijest koja dozvoljava upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

Pupovac je to rekao gostujući na zagrebačkoj N1 tv., povodom jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Zakonu o hrvatskom jeziku u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoji svijest koja dozvoljava ćirilicu, Pupovac je rekao:

”Toga nema, imamo lošu, naopaku i negativnu svijest, svijest koja ne dozvoljava ćirilicu”.

Govoreći o jučerašnjoj svečanosti u Matici hrvatskoj, Pupovac je rekao da je na njoj učestvovao i vukovarski gradonačelnik i lider Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je “svojevremeno predvodio one koji su razbijali ploče s ćirlićnim natpisima, proglašavajući ćirilicu agresorskim pismom”.
Osvrnuo se i na izjavu DP-ovog Stipe Mlinarića koji je kazao da želi da se skinu ploče koje su, po njemu, neprimerene. “Mislim na one gdje se veliča velikosrpska agresija na RH, takvih ploča ima jako puno Hrvatskoj, to treba ukloniti”, rekao je ranije Mlinarić.

Pupovac kaže da, ako neko misli da postoje mjesta koja objektivno gledano mogu povređivati nečija osjećanja, može se razgovarati i o tome u mjeri u kojoj je to u nadležnosti institucija srpske zajednice ili opština.

”Ali, mora se znati mjera da se ne dogoodi ono što se dogodilo u zaleđu Zadra kad se tražilo da se ukloni privatni spomenik (ispisan na ćirilici). Ako ćemo ići do tih krajnosti, onda ne možemo naći zajednički jezik”, poručio je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom saboru.

S druge strane, ukazao je, ako se traži da se ukloni nešto što vrijeđa pripadnike hrvatskog naroda, naročito one koji su stradali u ratu, onda će se brzo doći do pitanja: “A, šta s pločama koje veličaju pripadnike ustaškog pokreta”?

Pupovac je kazao da te spomen-ploče postoje na nizu područja gdje žive i pripadnici i hrvatskog i srpskog naroda. “Hoćemo li to ostaviti? Što se mene tiče – ne. Šta ćemo s onima u saboru koji uzvikuju ‘za dom spremni‘“?, upitao je Pupovac.

Komentarišući juče podignutu spomen-ploču Zakonu o hrvatskom jeziku u Matici Hrvatske, Pupovac smatra da treba izbjegavati monumentalizaciju i fetišizaciju jezika, jer to, ističe, nije potrebno i nije dobro za jezik.

”Očito je da je Matici hrvatskoj bilo važno da kao inicijator donošenja Zakona o hrvatskom jeziku u svojim prostorima imaju takvu spomen-ploču”, dodao je.

Navodi da sve zavisi od toga kako će se zakon sprovoditi. “Čini mi se da je slabost toga da se previše brinemo o statusu hrvatskog jezika, a premalo o njegovim životnim funkcijama, o kompetencijama naših govornika…”

Podsjetivši da je SDS S u Saboru glasala za pomenuti zakon, jer, kako kaže, nisu htjeli da doprinose produbljavanju nesporazuma i pogrešnim tumačenjima, Pupovac ističe da se tim “zakonom stvara utisak da je hrvatski jezik ugrožen i da će sada biti zaštićen, a to nije tako”.

„Svi jezici su pod uticajem najdominantijeg jezika, to je u ovom razdoblju engleski, ali moramo stvoriti kulturu dvojezičnosti za potrebe naših govornika u svetskom okruženju. Većina govornika njemačkog jezika su bilingvalni”, naveo je lider SDS S-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana