Pupovac: Srbi u Hrvatskoj i dalje bez mira

GS
Pupovac: Srbi u Hrvatskoj i dalje bez mira

ZAGREB - Skrnavljenje crkvenih objekata u Petrinji je izraz mržnje prema Srbima i kulturnom i vjerskom nasljeđu srpskog naroda koji živi u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.


- Uz takve prijetnje i poruke mržnje niko se ne može osjećati ni ugodno ni sigurno, rekao je Pupovac.

U noći između 10. i 11. septembra na zgradi pravoslavne crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i crkvi Svetog Nikole na pravoslavnom groblju u Petrinji osvanuli su grafiti s ustaškim simbolima.

Pupovac kaže da je na taj način ponovo poslata poruka mržnje prema pravoslavnim vjernicima i Srbima koji žive u Hrvatskoj.

- Najnovije skrnavljenje dviju crkava na području Petrinje – crkve Spiridona u samom gradu i crkve Svetog Nikole na pravoslavnom groblju predstavlja ozbiljno, nehumano skrnavljenje sakralnih objekata. Uznemiravanje, prijetnju i mržnju prema pravoslavnim vjernicima i Srbima koji žive u Hrvatskoj. Uz takve prijetnje, uz takve poruke mržnje niko se ne može osjećati ni ugodno ni sigurno, rekao je Pupovac u izjavi za RTS.

Ukazuje da Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira i da se ne može drugačije objasniti još jedna provokacija u nizu, ovog puta na zgradi Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine Petrinja, na kojoj su osvanuli grafiti s ustaškim simbolima.

- Previše je tolerancije prema ustaškim simbolima, previše je tolerancije prema porukama mržnje prema Srbima. Prejednostavno je postalo to da u javnom, političkom, kulturnom životu Srba u Hrvatskoj donose odluke u kojima je najlakše napasti na srpsku stranku, na srpskog predstavnika, na nešto srpsko da bi se politički profitiralo, ukazuje Pupovac.

Ističe da je previše oglušivanja na takve pojave i suzdržanosti oko jasne, nedvosmislene, oštre osude onoga što u javnom životu ne smije da bude tolerisano.

- A ustaška znamenja, ustaški simboli, prijetnje prema preostalim Srbima koji žive u Hrvatskoj kao mirni ljudi, kao mirna zajednica, ne bi se smjeli nigdje tolerisati, a najmanje u jednoj članici Evropske unije kojoj su i Srbi u pogledu njenog članstva značajno doprinijeli, naveo je Pupovac za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana