Pupovac osudio izjavu Glunčića: Državni sekretar podlegao predrasudama o manjinama

Agencije
Pupovac osudio izjavu Glunčića: Državni sekretar podlegao predrasudama o manjinama

Zagreb - Poslanik SDSS-a u Saboru Milorad Pupovac najoštrije je juče osudio izjavu hrvatskog državnog sekretara u Ministarstvu nauke i obrazovanja Matka Glunčića, koji je rezultat hrvatskih učenika u međunarodnom istraživanju, a koji je bio ispod prosjeka, pokušao da objasni time što su "u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

Pupovac je rekao da je Glunčićeva izjava izrečena na osnovu provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti, te obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom.

Na pitanje da li je, po njegovom tumačenju, Glunčić mislio na srpsku manjinu, Pupovac je odgovorio da je "državni sekretar mogao da misli i na srpsku, i na romsku, i na različite manjine, za koje je mogao imati bilo koju vrstu predrasuda, ali šta god da je mogao da ima na umu, on bi morao da zna da testovi te vrste nisu rađeni tako da ne bi pružili vjerodostojnu sliku prosjeka učeničke populacije u zemlji u kojoj se rade".

- Umjesto da se služi znanjem, on je popustio pred predrasudama, što je nedopustivo za jednog predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja - zaključio je Pupovac.

Glunčić je nakon skandalozne izjave priznao da nacionalne manjine i djeca sa posebnim potrebama ipak nisu uticali na PISA rezultate. Glunčić je u nedjelju podigao dosta prašine u regionu, svalivši krivicu za osrednje rezultate hrvatskih đaka na međunarodnoj listi na to što su "u statistiku ušle manjine i djeca sa posebnim potrebama".

Ubrzo su takve navode odbacili ljudi zaduženi za testiranja, a stigle su i oštre osude i ocjene da je njegova izjava šovinistička i granično rasistička.

- Provjerio sam informacije naknadno i vidio da u istraživanju nisu uključene manjine ni djeca sa posebnim potrebama, što je meni žao... - rekao je Glunčić. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana