Pupovac: Orepić otvorio kampanju protiv Srba

Srna
Pupovac: Orepić otvorio kampanju protiv Srba

Zagreb - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da je ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Vlaho Orepić otvorio prostor za još jednu necivilizacijsku antićiriličnu kampanju i time kampanju protiv Srba u Hrvatskoj.

Pupovac kaže da nema ništa protiv da policija radi svoj posao i sređuje popis birača, ali da nije Orepićev posao da o ostvarivanju manjinskih prava govori na osnovu Zakona o prebivalištvu, već na osnovu popisa stanovništva.


"Ćirilica i ćirilično pismo, kao i jezici drugih manjina regulisani su u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i sa učešćem pripadnika nacionalnih manjina na popisu stanovništva. Ministar nema nadležnosti da mijenja popis stanovništva, niti da ga organizuje", rekao je Pupovac na Televiziju N1.

On ističe da je Orepić obmanuo javnost i optužio srpsku zajednicu da manipuliše evidencijom o prebivalištu, čime je ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju, a time i kampanju protiv Srba u Hrvatskoj“.

„"To je odgovornost ministra Orepića, koji je iz neopreznosti i nedovoljnog znanja i želje da na tome zarađuje političke poene u predizbornoj kampanji otvorio tu priču. Nama je toga dosta"“, rekao je Pupovac.

On ukazuje da to ne smije biti predmet političke kampanje.

"„Teškom mukom smo prebrodili antićiriličnu kampanju vođenu necivilizacijskim sredstvima protiv jednog civilizacijskog pisma slovenske, evropske pismenosti. Ponovno oživljavanje toga predstavlja čin neodgovornosti i opasnost koja će uz sve ono što se događalo posljednjih nedjelja i mjeseci, kada smo mogli da čujemo različite iskaze neprijateljstva i poruke u kojima se veličaju poraženi režimi i ideologije iz Drugog svetskog rata“", rekao je Pupovac.

On napominje da manjinska prava ne ugrožavaju ni Hrvatsku ni današnju Evropu i dodaje da to treba da znaju i Orepić i gradonačelnik Vukovara, koji nemaju hrabrosti da osude ono što treba osuditi i udaraju tamo gde im je najlakše, istresajući se na srpsku zajednicu i njena prava.

Orepić je ranije danas odgovorio na jučerašnje otvoreno pismo Pupovca, koji ga je kritikovao zbog izjave da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru "više neće imati uporište za korišćenje ćirilice".

"Lažnim prebivalištima su manipulisali mnogi i vrijeme je da se sa tim prestane", poručio je Orepić u pismu.

Prije toga je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz HDZ-a izjavio da se "na brojne apele vukovarskih vlasti da se konačno utvrdi pravi broj stanovnika Vukovara odazvao samo Orepić, koji je u tišini počeo da radi na sređivanju stanja u Vukovaru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana